Friday, April 25, 2008

Lengkaplah aku memusingkan diri seluruh Malaysia..


Flight yang dah nak mendarat di airport KK

Assalamualaikum.

Sekadar nak kongsi pengalaman berjaulah dan bermusafir ke negeri sabah bumi di bawah bayu.

Peringkat dalaman.

Aku masuk pertandingan syarahan sempena Maal hijrah peringkat IPG. Alhamdulillah. Dapat Johan dan akan wakil IPG ku ke peringkat kebangsaan yang akan diadakan di IP Tawau, sabah. Wah! Dapat berjalan aku ke Sabah mcm ni. Tp bayaran untuk perjalanan percuma tu kna perform la kat sana. Aku wakil peserta lelaki, As, wakil pmpuan. Ustazah Saanah pensyarah pengiring kami.

Dari pandangan atas suasana Tawau..


Tiba di airport Tawau
Bertolak

Dalam bulan mei 2007, bertolak ke Sabah. Naik kapal terbang dari Airport Kuching dan Transit di airport Kota Kinabalu. Dalam flight depa bagi roti inti ayam, disebabkan penumpang tak ramai. Dia bagi 3 bungkus sorang. Mcm tau2 ja peramugari tu..Airport KK cantik. Dok tepi laut.Masa nak mendarat tu rasa mcm flight nak terjun dalam laut ja..dia makin rendah, makin rendah, makin rendah..Tup…turun atas landasan. Sampai juga aku ke Sabah. Transit di situ dlm 3 Jam.selepas selesai urusan Imegresen. Aku lepak la kat luaq dulu. Call ayah. Cek ada kat Sabah ni.. Yang bestnya Ustazah Saanah belanja makan KFC..makan nazmi..makan ja bagi kenyang..kita nak berjalan jauh ni.

Pas beberapa ketika, kami naik semula pesawat MAS untuk ke Tawau. Dalam 1 jam baru sampai. Mcm naik flight dari KLIA ke airport Aloq Staq la lebih kurang. Ramai juga wakil IP dari negeri lain yang turut bersama dengan kami dalam flight tu. Dari atas flight sblum mendarat aku dapati Tawau ni mukabumi dia banyak kelapa sawit dan terletak di tepi laut. Bila mendarat. Pas kuar dari airport. Kami di sambut Ust Wan KJ Japim IP Tawau. Naik la bas pi sana. Lama juga. Sejam..Tak tidoq.tengok ja kiri kana jalan ke IP Tawan. Sampai ja ke Apas Balung, nama daerah terletaknya IPTawau. Dah mula Nampak tempat yang dituju. Bila sampai check in. Aku duk sebilik dengan peserta/ust dari Kelantan.


Bersama Hajah Khamsiah(pegawai BPG dah la) di bandar Tawau
Di Bandar Tawau.

Apa? Ptg ni nak bawa kami pi berjalan badar Tawau. Set!ok!.Lawan esok. Jadi hari ni jalan2 dulu. Tawau ni famous dengan mutiara Sabah dia. Bleh kot bli something. Apa lagi, hello. Mak, cek nak pi tawau ni. Mak nak apa?? Cek nak bli.habaq terus kat mak.

Bertolak la kami pi sana. Bandar dia besaq juga. Ala-ala tanjung malim atau slim river. Jalan dengan bekas pensyarah aku Hjh Khamsiah (Sekarang pegawai BPG). Hehe. Bukan apa, aku ni tak pandai membeli. Apatah lagi memilih. Jadi jalan dengan seorang ibu tentu dia tau apa citarasa seorang ibu yang aku sayang yang ada di kedah.
“Brapa ni” (Sebut dengan laju untuk kena tiun dengan lahjah Sabahan)
“60 ringgit bang”
“aiiii, nda dapat kurang ka??”
“nda dapat”
“kau dengan aku pun mau bekira jua, selalu datang tawau ni, kasi kurang la”

Itulah dialog sabah aku, memandangkan dalam kelasaku ramai sabahan, jadi tau la sket2 dialek depa. Runding punya runding dapat la murah. Beli la dua tiga pasang. Kerongsan mutiara untuk mak, untuk adik, untuk kakak, butang baju untuk bang nip dan untuk ayah serta aku la. Pas tu g solat maghrib di masjid jamek tawau, makan kat pasar malam dia. Makan ayam panggang. Kami shet 4 orang bayaq. Pas tu g lepak depan hotel marco polo..marco polo penah pi sabah ka??? Satu persoalan la pulak. Balik IP Tawau pas tu..

Bersama wakil IP Ipoh dan Wakil IP Kota Bharu (Belakang)
Undian

Ust Wan zul nak jumpa semua peserta. Sebelum tu Pn Adzmah dari HEP bagi taklimat dulu. Mai time undi kena pi cabut sendri. Aku pun g la..Kena no last pun ok juga ni. Pas cabut. Ha. No 11.. awal tu..nak buat mcmana. Balik bilik ja terus hafal apa yang patut. Dalil, struktur ayat serta kemantapan suara. Ini bukan debat atau bahas, tapi syarah.lain sket. Ala2 khutbah jumaat je bersuarah ni kata ust Mus. Tp ust, ana klu khutbah jumaat pun, main tibai je. Dah bangsa sora langtang.Sora kuat la… Masa di bilik pun ok ja. Bual-bual dgn ust Kelantan ni. Ok gak la, Dia pun dah khawin. Jadi berkisar kepada hal munakahat ja la.



Dato Noh Omar yang rasmi
Mula bersyarah

Pagi tu bangun awal. Almaklumlah. Malaysia timur ni hujungnya Tawau. Hampa boleh baying la betapa awainya subuh dia. Klu posa tgok tv. Sabah. 5.55 ptg dah buka posa. Sahur kat kedah, bukak kat sabah. Cantik ja. Aku pakai la sut baju hijau aku.Hijau tua ka apa ka tak tau la pula. Pastu apa lg terus g dewan besar IP Tawau. Dato Noh Omar akan rasmi pembukaan. Aku duk kat blakang dengan geng2 yang baru dikenali. Sembang2 dan pasang strategi. Nta tajuk apa? Isi apa? Pnah masuk ka? Rata2 yang aku jumpa semuanya otai2 masa sekolah dulu. Pnah wakil sekolah. Aku?? Hanyalah pendatang baru yang tak tau apa dan main cakap ja.

Pas perasmian, ada rehat. Depa jamu nasi. Aku tak makan. Sebab nanti nak bercakap. Bahaya. Sama juga klu dijemput ceramah mahupun khutbah jumaat. Jarang sekali aku makan. Semput nanti. (Ada masa nak cite pengalaman ceramah).

Saja bagi pudar sikit gambaq ni..malu la org tengok

Masuk dewan balik. Apa lg. Mula la. Sorg demi sorg present. Sampai la turn aku. Tak letak matlamat tinggi. Cuma cukuplah aku nak menguji diri. Bersyarah tajuk yang diberi tanpa ada sebarang bantuan kertas di jari. Alhamdulilah.Aku berjaya. Tengok peserta lepas aku semuanya mcm berpidato. Berpantun. Bersyair. Dalam hati aku kata. Tak tau ka depa. Bersyarah lain pada pidato. Pidato pidato la. Bercakap tak sama dengan berbisik. Nampak ada gaya dan mengagumkan org lain. Tapi, markah aku rasa tak dak. Markah isi dapat la kot.
Habis ja turn aku, terus jumpa Ustazah Saanah yang bagi semnagat. Ustazah Zahiah zaujah ust mus pun ada juga. Kami g ke dewan satu lagi. Untuk lihat muslimat pula. Asmidar di situ. Turn dia pula. Pas tu aku g makan. Lapaq gila ni. Pi tengok pameran dan juga ronda2 di situ. Lbry depa mmg luas. Buku pun boleh tahan.Aku tengok buku sains politik dia satu rak tinggi. Klu la di IPTAR ada mcm tu. Mesti aku baca. D Maktabah IPTAR, buku sains politik hnya ada 12 buah dan semuanya dah habis kau baca. Buku Dato Chamil Wariya dah aku hadam, buku karya Prof Dr Ahmad Atory Hussein pun dah aku telan. Rasanya dah mampu bagi pandangan hubungan antarav etnik dan kaum, unik politik malasysia serta kontrak social dan krisis polti sarawal 1982-1992 dan Semenanjung 1987 dan 1998 dari perspektif akademik secara analitik.



Geng-geng aku di Tawau
Merempit ke tawau lagi.

Masa p tawau kemarin. Depa bli Amplang (makanan atau kerepek depa la). Aku tak bli lagi. Kawan2 di kelas duk tunggu apa buah tangan yang nak di bawa balik. Jadi petang tu dengan secara haram ala2 tabligh kami tahan van sapu dan trus p ke Bandar tawau. Tibai ja. Nak bli amplang punyai pasai. Tiba di pasar basah tawau. Masuk bli. Kami g tiga org. Berkotak2 juga la. Nak bawa balik rumah lagi, opsyen aku lagi, usrah aku lagi, usrah anak buah lagi…Wahhhh.. banyaknya hati yang perlu dijaga. Bila masa nak balik. Van sapu dah tak dak. Kami naik teksi ja. RM 40 dari tawau ke apas balung. Rasanya patut. Hampir satu jam baru sampai. Dalam teksi tu driver dia ramah.Blanja makan cucur pisang lagi. Tapi ckap sabah. Budak dua org y p dgn aku pening. Depa kan semenanjung. Mana nak paham. Aku pun apa lagi. Berkurapak la. Cmpur habis dialek yang aku tau. Skali dia Tanya..kau org kota belud ka??? Hah..punya campuq dialek. Dah jadi bajau aku dah. Bajau banyak di kota belud, jelapang padi Malaysia timur.

Bila sampai IP Tawau. Masih ada lg peserta yang bersyarah bagi sesi malam. Aku nak tidoq. Letih. Bagtau ustazah. Saya dah beli amplang. Ha?? Awat tak habaq(cuba dia cakap kedah wpun srawak), aku terus tepike..la.. awat aku tak habq kat dia tadi. Mesti bleh bli. Tapi tak pa.esok depa bawa p tawau lagi.

Cek Palsu ni.. Yang betul depa simpan


Jalan lagi- jalan ke Semporna

Pagi ni majlis penutup. Aku pakai baju batik ja. Dok dgan geng sekepala di blakang. Pengarah IP Tawau yang rasmi penutup. Lepas dia brucap ada persembahan nasyid yang hempeh. Ni kalu ada gandingan maahad mcm zul, che che mahupun pakdan ataupun gandingan team 4 sc 1 (4 sc sejarah)haha.hnya yang tau ja akan ketawa, lagi baik dari depa. Pas tu diumumkan sapa menang. Aku?? Percubaan yang baik barangkali. Pas tu bergambaq ramai-ramai, makan tengahari dan bersiap untuk solat Jumaat.

Cepat-cepat begambaq..bas nak jalan dah tu..


Solat Jumaat di apas. Masjid dia kecik ja. Tak dak tingkap. Dinding dia paras pinggang ja. Skali khatib cakap bugis da. Apa lagi, aku baca doa tidoq dan tidoq la.


Sudah tiba di semporna, Sabah..Restoran terapung..

Bergambaq di tepi Laut..
Petangnya kami di bawa berjalan-jalan lagi. G semporna. Ada pulau bum2 di situ. Sejam lebih baru sampai. Bandar yang cantik. Laut dia hijau. G ke restoran terapung. Tgok-tengok mutiara. Bli gak la tambah sket2. Bawa balik kat mak. Pas tu makan ikan bakaq ramai2. Masa balik dalam bas sembang dan tidoq ja.


Inilah Garai (Farizal ) kawan aku.. Blakang kami tu dah indon dah tu..


Di pasar basah Tawau..yang aku pegang tu la amplang..

Berjumpa Garai sebelum balik

Hari ni balik. Flight tengahari nanti dari Tawau. Kami g tawau semula atas permintaan depa yang tak cukup bli lagi. Aku tersu call garai (farizal) bekas stud tmpat aku. Pelatih KPLI, skang posting di Kalabakan. Daerah tepi tawau. Jumpa dia depan marco polo. G semula cari mutiara. Ternyata. Jalan dengan orang tempatan bnyak hikmahnya. Mutiara yang aku beli dapat harga yang murah juga. Pas tu g Bandar basah bli amplang tambah. G tepi laut, bukti aku smpai tempat paling hujung di Malaysia. Dari kejauhan nampak Negara indon.. Pas bersamalam aku naik bas ke airport. Sebelum smpai airport, kami berhenti makan dulu. Aku makan sup payau.. Sup daging rusa. Makan daging rusa lah aku. Di dalam flight modop(tidur ) ja. Dah kenyang.

Transit di airport Kota Kinabalu


Transit di KK..Ronda-rondi pasar Filipina

Ustazah saanah berpandangan jauh. Dia dah lewatkan tiket kami dari KK ke Kuching hamper 6 jam. Jadi malam la baru balik. Apa lagi. Kami pusing KK la. Kawan ustazah amik. Kiri ke Papar manakala kanan ke KK. Jadi amik kanan la. Aku call rakan aku, kak fauziana (KPLI 06). Dia posting di Sandakan. Kakak, saya di kk ni.berborak sakan la kami.

Dalam pasar Filipin

Sampai di pasar filipin terus masuk dan bli apa yang patut. Mutiara lagi. Mak tambah duit RM 200. Bli lah ami(panggilan manja mak pada aku-hampa jgn gelak), ramai lagi nak tu..ok..set mak..asaikan duit masuk. Pas tu bergambaq di waterfront KK. Banyak budak filipin situ. Depa pegang plastic. Jika kita bli barang, depa amik upah bawa, jadi dia pegang tangan kita ikut ja ke mana kita pi. Harga makanan laut yang elum dimasak memang murah tapi awas. Yang dah dimasak, mmg mahal.Bertoalak semula ke airport pas makan.

Di tepi laut Kota Kinabalu..

Disana aku buat date dengan Mak Ngah Nor(sedara jauh, anak tokngah) dia pegawai imegresen di sabah. Dia blanja apam balik. Sembang2 la kami sebelum chek in. Dalam Flight pla aku jumpa Tuan Timbalan Pengarah,Tanya khabar dan senyum ja la.. Pas tu aku tidoq..org tak ramai. Jadi 3 sit flight MAS tu aku punya bersama dengan makan malam

Makanan laut di sini murah-murah

Harap dapat ke Sabah lagi, bnyak tempat menarik yang boleh dilawati..

Ustaz Nazmi 25 April 2008
Kota Samarahan

2 comments:

yginsaf4 said...

salamm ustaz.. tahniahnyerr

Ustaz Nazmi said...

wsalam..terima kasih...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin