Tuesday, April 14, 2009

Kaji Semula Islam Hadhari


KANGAR - Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya berkata, sokongan harus diberikan kepada langkah yang diambil oleh kerajaan dalam mengkaji semula pelaksanaan dasar Islam di negara ini termasuk konsep Islam Hadhari yang diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Menurut Juanda, ia bagi memastikan keberkesanan dari segi pendekatan dan penerimaan rakyat terhadapnya tidak hanya diperakui dari segi teori semata-mata.

“Pendekatan melalui segi teori sahaja tidak cujup dalam memperkasakan umat Islam, malah ia perlu diterapkan dengan konsep praktikal di dalam menghayati ajaran Islam.

“Penerapan Islam dari segi praktikal adalah penting dalam memenuhi arus perubahan masyarakat bukan hanya bergantung kepada program-program stereotaip yang dianjurkan yang tidak dijamin keberkesanannya,” kata beliau lagi.

Menurutnya, banyak program kini yang dianjurkan tidak sampai ke peringkat akar umbi dan kajian semula mengenai konsep ini mampu menambah baik dalam usaha dakwah ini.

“Dalam usaha seperti ini (penerapan Islam) ia tidak perlu dicop oleh apa-apa jenama sebaliknya hanya berasakan al-Quran dan al-Sunnah,” kata beliau lagi ketika dihubungi Sinar Harian, di sini, semalam.

Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom berkata, kajian semula pelaksanaan dasar Islam di negara ini termasuk konsep Islam Hadhari adalah antara beberapa aspek yang akan dilihat beliau secara mendalam sebaik memulakan tugas dalam portfolio agama sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) sendiri sudah memberi mandat kepada saya untuk melihat perkara-perkara berkaitan dengan agama sebaik dipertanggungjawabkan memegang portfolio ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Multaqa (Pertemuan) Guru-Guru dan Penyelia Kelas Fardu Ain (KAFA) Kelantan 2009 di Pusat Teknologi Pendidikan Kelantan, Pengkalan Chepa, kelmarin.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin