Thursday, February 12, 2009

Renungan Buat Kita..

Allah swt berfirman dalam surah taubat ayat 24 :

Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu lebih cintai daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).

Sama-samalah kita saling mengingati bahawa hanya ada dua golongan di akhirat kelak, penghuni syurga dan penghuni neraka. Tidak ada istilah pengundi atas pagar. Tidakada yang duduk luar syurga tapi tak masuk neraka. Tidak ada yang duduk luar neraka tapi tak masuk syurga. Sesiapa yang tak dapat masuk syurga akan masuk neraka. Siapa yang tidak berada dalam neraka dialah sebenarnya penghuni syurga.

Dalam keadaan kehidupan dunia hari ini mungkin ada setengah penyokong atau pengundi akan berdiam diri atau sengaja memekak telinga atau membutakan mata atas segala kepincangan yang berlaku disekeliling kita. Namun janganlah kita lupa, setiap detik kezaliman yang berlaku di atas muka bumi sekeliling kita tidak akan terlepas melainkan akan disoal dan diletak dibahu kita. Marilah kita renungkan dan bermuhasabah apakah kita menyayangi keluarga kita lebih dari mencintai ALLAH?, apakah kerja kita lebih kita cintai dari ALLAH? Apakah perniagaan kita lebih kita sayangi dan cintai dari ALLAH. Takut dibuang kerja?Takut tak dapat biasiswa?Takut tak dapat bantuan?Takut?takut?

Ingatlah mula pagi kita celik mata hingga malam kembali pejamkan mata kita senantiasa diberi belas kasihan oleh ALLAH swt. Kita bernyawa, makan minum dan segalanya mampu, selagi diizinkan ALLAH.

Dan ingatlah firman ALLAH surah taubah ayat 38:

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: “Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah”, kamu merasa keberatan (dan suka tinggal menikmati kesenangan) di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat? (Kesukaan kamu itu salah) kerana kesenangan hidup di dunia ini hanya sedikit jua berbanding dengan (kesenangan hidup) di akhirat kelak.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin