Wednesday, February 18, 2009

Bantu saya untuk memilih..


MyVi yang mantap dan luas ruang dalamnya..adakah sesuai untuk saya????
ATAU?????

Proton Exora yang baru ni...luas tak pasti lagi..yang pasti bleh naik ramai sket...

20 comments:

AmOi said...

xyah beli..beli umah..lagi bagus..kalo myv ni pndgn dari seorang sahabat yg pnh naik keta sy ckp,kegunaan hari2 pun ok jalan jauh pun ok..dia yg ckp sy xckp sbb bagi sy keta sama jer..nk tau best ker x tnya kwn sy ..=)

Ustaz Nazmi said...

begitu bnyak perkarai dalam senarai...huh..pening..bagi kereta..MyVi mcm ok ja..

mafiqam said...

elok MyVi. saiz pon ok.senang nak menyelit.

Ustaz Nazmi said...

wah..permintaan untuk saya menggunakan MyVi makin bertambah ni..

khaliFah_maahad said...

myvi okey..
tapi exora tu pon stail jugak

Ustaz Nazmi said...

nnti nta ikut ana..kita pi beli..haha

ZAIEM AL- HILMEE said...

kalo dr segi ekonomi, myvi dah bagus dah.. tapi, paling baik exora sbb dpt bwk ahli jamaah pg program..

muazz said...

beli org dulu ustaz hih hi hi...kalau myvi murah sikit tp if ada budget lebih ezora...

anta budget berapa? 40-50 ribu atau 60-70 ribu...

Ustaz Nazmi said...

to Zaim..
Dalam ramai2 baru nta yang bg pandangan untuk kelebihan Jamaah..mgkin juga..tp klu van lagi bagus...

Ustaz Nazmi said...

To Muazz
Nak bli org lagi payah dari beli kereta..nak kena pilih..pas tu pilih lagi..pas tu pilih lagi dan pilih lagi..bukan demand..nak hidup..kita pun bukannya baik sangat..bajetnya terhad ja..

watakunse said...

salam...
abg2 senior maahad cuma nak nak ckp la kan.... kalau nak beli myvi boleh tapi bukan akan jadi keta utama dalam 3-4 thn lagi... sbb kalau dah ada anak(lbh dr sorang lagi la).... payah sket la... bukan pasai dlm tu kecik... tapi nak bawak raga susu la.. kain baju la mcm2 lagi la... terhad sket- dr pengalaman dok guna la ni la... tapi tak pa la ada 1st car tak jadi jual iswara sebijik lagi.... kalau nak blk kg kena bawak byk brg keta lama juga yg berjasa....
tak semstinya keta mahai, baguih... yg biasa2 pun ok janji ada boot bawak brg yg besaq sket...persona mmg luas tempat brg masa pi tengok kot2 nak ganti myvi... tp dah utang lama... nak kena tambah kot ataih dekat2 Rm5k utk trade in myvi...masa tu tak jadi la sampai ke la ni... kalau tak suka proton... cari la keta "cap" lain yg boot luas sket kalau mmg nak buat keta utama...
bleh paham kot nooo....

ya maahadan 'allamani wa bil huda min sighari... sambung2....

alqasam said...

Terpulang kepada keperluan dan tujuan. Jika nak jimat minyak. Beli Honda City. Jika nak banyak orang beli Proton Exora. Jika sekadar nak ruang dalam besar dan affordable beli MYV. Tapi MYvi ruang letak barang dia kecil.

Allahua'lam.

Ustaz Nazmi said...

To Watukense...
Syukran..mmg ada berfikir juga..lebih pada myVi sekarang..cuma mungkin dalam mtempoh 5 tahun..akan mnjadi 2nd car la..kena utamakan juga keperluan kluarga dan program dakwah..

Ya Maahadan!!!

Ustaz Nazmi said...

To AlQasam...

Tanya sapapun..semua kita nak jimat duit..kalau boleh biar isi dgn air ja..hehe..

watakunse said...

becakap pasai keta air ni mmg dah ada pun dan tak la jauh dari m'sia nih.... kat filipina ja.... kalau kat negara2 maju lagi la cuma tak dihebohkan sangat... sbb syarikat minyak dah tutup mulut engineer2, inventor2 yg bijak2 nih.... selain dari kondem tentang lojik... minyak mana boleh terbakaq.... GILA KA???... kalau sapa2 yg belajaq sains atau pelajar kelas sains tentu ada belajar ttg H2O=hidrogen-hidrogen-oksigen...kita tak cucuh ayaq direct tapi gunakan hidrogen yg diekstrak dari proses elektrolisis... kan gas hidrogen bersifat ringan dan mudah terbakar...ada cara la nak buat bagi keta boleh gunakan gas hidrogen... cuba try check kat link nih...http://video.google.com/videoplay?docid=-8346441546420435391 atau google guna ayat HHO atau watercar dsb...
wasalam...

watakunse said...

sori... ayat yg betoi ayaq mana boleh tebakaq... GILA KA???

watakunse said...

lagi bekenaan keta guna ayaq
http://www.youtube.com/watch?v=UVhXrvCCILw

Ustaz Nazmi said...

To Watukense..

Nampaknya..ana nak kena cari kereta jenis tu..Jimat sikit pi program...

Panitia Islam said...

Salam, ana setuju dgn watakunse dan ZAIEM AL- HILMEE. kalu anak dah ramai elok ambik MPV & bleh bawa ahli jamaah. Bg ana n famili tgh pilih livina Insyaallah. Bukan xsuka kereta tempatan, dah ada proton nk try yg luar negara plak. apa pun Ustaz survey2 lah dulu tentang kereta dr segi spesifikasinya & kelebihan utk masa depan.

http://ustattezeidi.blogspot.com/

Ustaz Nazmi said...

To Panitia...

Insya Allah..ana sedang usahakan..tetapi dalam keadaan sebagai guru permulaan ini..banyak perkara yang lebih penting akan menjadi keutamaan...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin