Saturday, February 7, 2009

Hancurkan Insan yang zalimi ibu tua ini..

"Dia manja dan tak pernah meninggikan suara pada mak" itulah yang sering disebutkan oleh Puan Saoda ibu kepada Mat Sah Mohd Satray ( nenek Suhaib sebelah abahnya). Tahun 2009 ini, Mat Sah ditahan di bawah ISA cukup 7 tahun lamanya.

Setiap kali kami(saya dan Suhaib) menziarahi beliau di Kg Pandan, nenek akan menangis. Beliau selalu bertanya, bila Abah Suhaib akan dibebaskan. Kami tidak dapat menjawab soalan itu dan biasanya hanya meminta beliau bersabar dan berdoa supaya anaknya (Mat Sah) segera di bebaskan.

Sebelum ditahan dibawah ISA 7 tahun yang lalu, setiap kali pulang dari kerja, beliau akan singgah dirumah ibu bapanya di Kg Pandan, kemudian barulah pulang kerumah kami di Keramat.Mat Sah dan ibunya jarang berjauhan. Sudah tentu perpisahan ini amat menyakitkan kerana ibu yang sudah tua itu tidak mampu untuk pergi ke Kemta setiap bulan bagi menziarahi Mat Sah.Keadaan semakin kritikal kerana ibu Mat Sah mengalami kerosakan buah pinggang dan beliau terpaksa menjalani dialisis untuk terus menyambung hidup.

Tidak diketahui, bilakah penyeksaan ini akan berakhir....

Note:Gambar terbaru Mat Sah dan ibunya diambil pada 23 Nov yang lalu di PRC.Ketika itu SB memberitahu ibu Mat Sah bahawa beliau akan dibebaskan dalam bulan itu juga, tetapi ternyata, Mat Sah masih lagi dikurung di Kem kamunting hingga hari ini.....
----------------------
* Saya dengan ini menyatakan bahawa saya 100% membantah kewujudan akta ZALIM ISA kerana bercanggah dengan al-Quran dan sunnah.. Pada mana2 pihak yang tidak bersetuju.. Luncurkan kepada saya hadis dan ayat al-Quran yang menyokong akta Zalim ini…Adakah salah saya bersuara?? Adakah semua kakitangan kerajaan perlu jadi pak turut dan tukang angguk.. Bila jadi dasar.. kena laksana.. tak boleh bersuara.. Itubukan BODOH tapi Baghal namanya…

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 7 Februari 2009
Kota Samarahan

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin