Tuesday, September 9, 2008

Mengapa Islam merendahkan wanita dengan sembunyikan mereka dalam tudung??

Mengapa Islam merendahkan wanita dengan sembunyikan mereka dalam tudung??

Jawapan: Sebenarnya Islam tidak pernah merendahkan taraf kaum wanita malah Islam mengangkat status dan maruah kaum wanita.

Sebab pertama kaum wanita perlu menutup aurat dan memakai tudung adalah disebabkan ianya perintah Sang Pencipta.

Sebab kedua…


Satu analogi mudah untuk kita bandingkan dalam menjawab hal ini. Sesuatu mutiara tidak akan diletakkan sesuka hati oleh pemiliknnya. Malah pemilik mutiara itu akan disimpan dalam peti yang berkunci dan dijaga dengan begitu baik. Kenapa? Kerana mutiara itu sangat berharga dan sangat disayangi oleh pemiliknya.

Islam sebenrarnya meletakkan kaum wanita ditempat yang sangat mulia dan ingin menjaga maruah dan nilai permata yang terdapat pada diri seseorang wanita. Ini sebab kedua mengapa kaum wanita perlu menutup aurat.

Sebab ketiga….

Kalau dikaji dari aspek psikologi, apabila seseorang wanita yang tidak menutup aurat bejalan melintasi seseorang lelaki, ini akan membuatkan hati lelaki itu tidak tenang memikirkan mengenai wanita tersebut. Islam sangat menitik beratkan soal ketenangan hati. Dalam Islam, tujuan sebenar seseorang itu dihidupkan adalah untuk beribadah kepada Allah. Ketenangan hati sangat penting dalam mendapatkan kekhusyukan dan focus dalam ibadah. Jesteru, demi menjaga ketenangan hati manusia, Islam menetapkan kaum wanita perlu menutup diri mereka.

Pernah ditimbulkan soal keadilan di mana perempuan perlu menutup bahagian dirinya lebih daripada bahagian tubuh yang perlu ditutup oleh seorang lelaki. Secara fitrahnya, pada diri seseorang wanita itu terdapat perkaa yang dapat membuatkan hati lelaki tidak tenang serta menaikkan syahwat lelaki. Namun pada diri seseorang lalaki tidak banyak perkara yang membuatkan seseorang wanita bersyahwat. Satu contoh mudah, sekiranya seseorang wanita menampakkan betisnya kepada seseorang lelaki sudah cukup untuk membuatkan diri seorang lelaki bernafsu, berfikir dan membayangkan seluruh tubuh wanita tersebut. Namun apa yang berlaku sekiranya seseorang lelaki berjalan dengan berseluar pendek dengan bulu kaki terbiar berserabut di kaki??? Tak mungkin wanita tersebut tergerak syahwat malah mungkin geli. Inilah fitrah manusia.


:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 9 September

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin