Monday, February 22, 2010

Jelajah 2010 : Ustaz Nazmi @ KPO 2010

Peserta Mujahid yang hadir
Peserta Muslimat...
Membentangkan tajuk "Kepimpinan & Komunikasi"
Moga mendapat natijah yang baik...
Penuh perhatian..

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Serian 22 Februari 2010

Jelajah 2010 : Muhasabah Solat @ Poliku

Antara hadirin muslimin
Para warden dan Pensyarah..Juga sahabat yang mengiringi saya...
Memulakan pengisian....
Interaksi dua hala....
Mahasiswi yang turut hadir..
Adakah jantung anda berasa hidayah Allah ada di hati anda???
Moga ada manfaatnya perjumpaan kita yang sekejap cuma...
:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Serian 22 Februari 2010

Tuesday, February 16, 2010

Buku-bukuku : Jan & Feb 2010


Buku yang ditulis oleh Otai Fitrah Perkasa...Membicarakan hal Lelaki yang juga seorang anak, suami, ayah, dan pendakwah...Sesuai buat para dae dalam menilai semula perjalanan hidup seharian...
Buku yang diterbitkan oleh AnBakri Publika... Himpunan jawapan TGNA terhadap isu-isu semasa terutamanya yang berkaitan dengan politik..Namun isu agama juga mengambil tempat dan dikupas halus oleh ustaz Abd Ghani Shamsuddin.. Juga turut disertakan kitab-kitab yang diambil petikan sebagai rujukan...
Sebuah lagi karya Pak Latip..Saya sudah mula bercinta dengannya...Walaupun susunan peristiwa dalam buku ini masih ada yang dapat dipertikaikan..Namun secara umumnya menepati asas perjalanan hidup Imam Syafie...Anda akan lebih mengenali Imam Mazhab ini...
Buku ini digunakan sebagai rujukan utama saya dalam menyiapkan Action Research (kajian Tindakan) yang sedang saya jalankan...
Tak perlu kenalkan lagi...Anda semua sudah mengetahui kehebatan majalah ini....
Saya kagum dengan Dr. Sidek Baba..Bermula sebagai guru yang hanya ada Diploma...Namun terbang tinggi dalam bidang akademik hinggalah ke tahap Dr. Falsafah...Dr Sidek cuba menghuraikan "stand" sebenar yang perlu ada pada Melayu Islam...Baca buku ni tak boleh langkau-langkau, jika tak..kita kehilangan arah pembawakan isu...
Inilah kehebatan Ustaz Riduan..Sentiasa menghasilkan buku-buku yang segar dengan isu semasa...Plural serta liberalnya Islam di Indonesia dan sebahagian negara sub continent..sudah membarah ke Negara kita...Membaca buku ini kita akan lebih maklum terhadap segala dakyah yang ada...
Sebagai persediaan dalam menghadapi salah satu subjek pada semester ini.. Guru juga perlu tahu sedikit sebanyak tatacara menghadapi perkembangan pemikiran, emosi serta psikologi pelajar mereka..Terima Kasih pada Mok Soon Sang..Karyanya banyak membantu akademik saya...
Ceritanya secara jelas...Bersandarkan hadith2 Rasulullah SAW, boleh digunakan sebagai teks tambahan Usrah permulaan dan Usrah Umum...Isinya santai namun berbekas...
Belum habis baca buku ini..Namun niat saya tiada lain...Membaca buku ini adalah untuk BERCINTA dengan Qiam itu sendiri...
Buku ini ditulis oleh pensyarah UUM Dr. Prof Atory..Saya mula membaca bukunya yang diterbitkan sekitar 1985 hinggalah yang sekarang.. Terus terang, beliau menyebelahi BN dalam berpendapat, namun tidak dalam tulisan..Tulisannya bersandarkan hujah akademik serta sains politik....Kupasan tentang 8 Mac mungkin sudah tidak relevan..dalam 2 tahun ini pelbagai yang berlaku..Namun memahami semangat 8 Mac adalah sisipan peristiwa yang tak dapat kita semua lupakan...
Lagi Karya Ustaz Riduan Mohamad Nor..Menulis tentang tokoh yang amat saya kagumi...Segala jatuh bangunnya dalam arena dakwah dijelaskan secara berfakta namun santai... Corak pemikiran TGHH juga boleh diperhalusi dengan kita meneliti beberapa ucapan dasar Muktamar Agung PAS yang turut disertakan di dalam buku ini...

Monday, February 8, 2010

Baitul Muslim..Mabruk Buat Semua

Senior di Maahad...Mahasiswa Perubatan Urdan..(Jordan le tu)...Mohamad al-Atiq..kalau yang kenal pasti bersetuju..al-atiq mempunyai gerak langkah yang pantas bila berjalan..
Ustaz Os @ Firdaus.. Pimpinan pengakap di Maktab Mahmud dulu..Sekarang sudah melanjutkan pelajaran di peringkat yang seterusnya di Universiti al-Azhar Mesir.. Seorang yang peramah dan mudah tersenyum....
Tahniah juga buat Husni dan pasangannya...Husni ni teman seguru pelatih dengan saya di sini..Tapi dah posting dulu...
Tahniah juga buat teman saya, Sabren...Graduan UUM yang berasal daripada Tawau, Sabah...
Akhirnya, mabruk juga buat seorang lagi pimpinan Pengakap kumpulan 23 Maktab Mahmud..Akhi Hazwan..

Jangan nafikan hak rakyat

Peluang jutaan rakyat jelata untuk menonton Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan nampaknya terancam. Hanya mereka yang berlanggan dengan TV berbayar atau TV langganan sahaja yang akan berpeluang menyaksikan temasya itu.

Sebahagian besar peminat bola sepak akan hanya menggigit jari.

Inilah realiti pahit yang dihadapi oleh peminat bola sepak negara menjelang Pesta Bola Dunia kali ini. Sebabnya: TV percuma (terrestrial TV dan free-to-air) tidak mampu membeli hak penyiaran Piala Dunia. Maka TV1, TV2, TV3 dan lain-lain tidak boleh menyiarkan sepenuhnya mana-mana pertandingan dalam masa sebulan itu. Hanya TV berbayar atau TV langganan sahaja yang akan menyiarkannya.

Ini soal ketidakadilan. Ia bertentangan sama sekali dengan semangat badan yang mengawal bola sepak dunia - Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) - yang menghendaki sekurang-kurangnya sebuah stesen penyiar percuma di mana-mana negara diberikan peluang menunjukkan pertandingan itu.

Ini kerana FIFA mahu memberikan peluang kepada semua penghuni planet ini untuk menikmati temasya "permainan cantik" atau beautiful game itu. Ia merupakan sukan rakyat yang sebenar, bukan golf atau polo yang eksklusif untuk mereka yang mampu dan berada.

FIFA menyedari bahawa bola sepak ialah sukan paling popular di dunia. Berbilion manusia menonton sukan itu. Oleh sebab itu FIFA mahu mendemokrasikan bola sepak.

Setiap penduduk bumi ini sepatutnya berhak menonton bola sepak walau di mana mereka berada. Sukan sahaja yang menyatukan penghuni dunia. FIFA mahukan bola sepak menjadi sukan unggul yang buta bangsa, agama dan kedudukan.

Tetapi apa yang berlaku ialah sebaliknya. Bayaran yuran untuk hak penyiaran melambung dengan hebatnya. Di Malaysia yuran untuk hak menyiarkan Piala Dunia meningkat daripada RM8 juta pada tahun 2002 kepada RM30 juta pada tahun 2006.

Bagi Piala Dunia 2010, jumlahnya meningkat menjadi RM80 juta, tidak termasuk kos masa tayangan yang berjumlah RM15 juta. Ini merupakan tambahan 300 peratus dari tahun 2006.

Entah berapa pula yuran bagi hak penyiaran empat tahun lagi! Dalam keadaan ini TV percuma tidak akan mampu bersaing dengan TV berbayar atau TV langganan.

Terbaharu Radio Televisyen Malaysia (RTM) mendapat hak siaran 35 perlawanan bola sepak Piala Dunia 2010 - 24 perlawanan secara langsung dan 11 lagi siaran tertunda.

Malah kita percaya sekiranya RTM membayar jumlah yuran yang tinggi menggunakan wang rakyat, akan menimbulkan kemarahan pada semua pihak.

Bayangkan sekurang-kurangnya 11 juta rakyat kita dinafikan hak menonton Piala Dunia kali ini. Nasib mereka juga sama malangnya bila berhadapan dengan liga terkenal di Eropah seperti Liga Perdana Inggeris (EPL) dan Liga Juara-Juara (Piala UEFA).

Yuran untuk hak menyiarkan EPL selama tiga tahun akan datang bagi Malaysia sahaja meningkat daripada RM336 juta kepada RM875 juta atau peningkatan 161 peratus! Bagi Piala UEFA pula adalah dipercayai lebih RM35 juta diperlukan untuk mendapatkan hak penyiarannya.

Siapa yang mengaut laba keuntungan daripada semua ini? Pemilik hak penyiaran? Ejen bola sepak? Rakyat jelata kecewa!

Dalam masa sebulan pesta itu berlangsung, dunia akan melupakan sengketa dan kemiskinan, kesakitan dan kesusahan serta kebuluran dan perang.

Tumpuan diberikan pada permainan cantik, di mana sebiji bola dikejar oleh 22 pemain yang berbakat. Piala Dunia menjadi mercu tanda kehebatan pemain dan permainan bola sepak. Piala Dunia memperkenalkan pemain baru yang berbakat yang kemudiannya mungkin akan menjadi selebriti bola sepak.

Sukan ini menjadikan anak-anak gelandangan di kawasan miskin atau setinggan menjadi hero bola sepak yang disanjung.

Pesta bola bukan sahaja menunjukkan ketangkasan pemain tetapi juga melambangkan impian manusia. Bola sepak menjadi alat untuk anak-anak muda mengejar impian dan kekayaan.

Bayangkanlah anak-anak muda dari negara paling miskin di Afrika menjadi wira EPL dengan pendapatan mingguan melebihi RM500,000! Ini pendapatan seorang pekerja pejabat selama 333 bulan atau 27 tahun!

Di atas padang di mana berlangsung EPL atau Piala UEFA, kesemua pemainnya ialah jutawan. Hampir kesemua mereka datang dari latar belakang yang susah.

Ini peluang keemasan untuk anak-anak muda mengubah kehidupan mereka dan keluarga mereka. Pada hari ini, negara-negara seperti Nigeria, Cameroon, Ghana dan lain-lain di Afrika mengeksport pemain bola ke Eropah dengan banyaknya. Negara perkasa hari ini dinilai daripada keupayaan pasukan bola sepaknya.

Melaysia memerlukan suntikan Piala Dunia. Mutu bola sepak kita berada pada kedudukan yang tidak boleh dibanggakan. Memang kita mendapat nafas baru dengan kemenangan pasukan kita dalam Sukan SEA baru-baru ini.

Tapi banyak lagi yang perlu dilakukan bagi menjaya dan memajukan sukan itu.

Bagi stesen penyiar percuma atau FTA, tentulah sukar untuk mendapat balik wang yang dikeluarkan untuk yuran penyiaran. Syarikat rokok tidak lagi boleh mengiklan. Bagi yuran sebanyak RM80 juta untuk Piala Dunia kali ini, baik RTM atau TV3, tidak mungkin dapat pulangan daripada kos sebanyak itu.

Apa yang menyedihkan ialah ketamakan pemilik hak yang menaikkan yuran sewenang-wenangnya. Apa yang kita harapkan daripada permainan cantik sekarang menjadi gelanggang menunjukkan ketamakan.

Apa yang kita nampak hari ini ialah football greed. Keuntungan segelintir pihak menyebabkan hak rakyat dinafikan.

Sudah sampai masanya FAM menyatakan pendirian jelas dalam soal ini. FAM harus mewakili kepentingan rakyat dalam menyuarakan hak untuk menonton Piala Dunia. FAM tidak boleh berdiam diri kerana mereka akan dituduh membenarkan ketamakan berleluasa dalam sukan ini.

Rakyat Malaysia juga merayu kepada pimpinan negara agar mengambil perhatian serius soal ini. Dalam sukan, rakyat juga harus diutamakan.

Prinsip baru kerajaan yang dibawakan oleh Perdana Menteri kita harus diterapkan dalam sukan. Rakyat mesti diutamakan! Sukan adalah hak rakyat. Sukan harus dikembalikan pada rakyat!

Jangan nafikan hak menonton Piala Dunia pada jutaan rakyat negara ini!

Zambry atau Nizar Menteri Besar Perak?


PERSOALAN siapakah Menteri Besar Perak yang sah akan terjawab apabila Mahkamah Persekutuan mengumumkan keputusannya esok (Selasa). Keputusan itu akan menentukan sama ada Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir dari Barisan Nasional (BN) terus mengekalkan jawatan disandang atau Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin dari pakatan pembangkang mendapat semula jawatan tersebut.

Kontroversi siapa Menteri Besar Perak bermula apabila dua wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) iaitu Jamaluddin Mohd. Radzi (Behrang) dan Kapten (B) Mohd. Osman Mohd. Jailu (Changkat Jering), bertindak keluar parti pada 30 Januari tahun lalu.

Langkah kedua-dua mengumumkan menjadi wakil rakyat Bebas diikuti oleh Hee Yit Foong (Jelapang) daripada DAP.

Tindakan tersebut telah menyebabkan kedua-dua pihak iaitu BN dan pakatan pembangkang (DAP-PKR-Pas) mempunyai jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang sama banyak, 28. Perak mempunyai 59 kerusi DUN.

Bagaimanapun, kelebihan menyebelahi BN apabila wakil-wakil rakyat Bebas terbabit menyatakan sokongan padu kepada parti itu.

Mengambil kira keadaan yang berlaku, Sultan Perak, Sultan Azlan Shah menitahkan Mohammad Nizar melepaskan jawatannya dan memperkenankan Zambry mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar.

Apa pun keputusannya esok, ramai yang melihat, ia akan tetap mengundang pelbagai persepsi dan kontroversi.

Bagi penganalisis politik, Prof. Madya Dr. Mohammad Agus Yusoff, sekiranya Zambry menang dalam kes itu, ia akan memberi beliau ruang yang lebih luas untuk melaksanakan agenda pembangunan negeri.

''Ini memudahkan beliau merencanakan pembangunan yang dirancang dengan lebih tersusun dan tanpa wujud prasangka negatif pihak-pihak tertentu," kata pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu.

Apa yang penting jelas Mohammad Agus, Zambry harus menunaikan janji-janjinya memastikan kesejahteraan rakyat menjadi keutamaan pentadbiran kepimpinan beliau seperti dalam tempoh setahun ini.

Sebaliknya jika keputusan tersebut berpihak kepada Mohammad Nizar, tindakan pertama yang dijangka akan dilakukan ialah membubarkan DUN.

''Dia kena bubarkan DUN seperti mana dijanjikan. Jika tidak, dia berbohong kepada rakyat," kata Mohammad Agus lagi.

Ada yang melihat majoriti yang dimiliki oleh BN menerusi sokongan wakil rakyat Bebas akan menjadikan mereka kekal di dalam Dewan, namun pandangan sebaliknya dilontarkan oleh Mohammad Agus.

''Pembangkang masih boleh membubarkan DUN kerana ini berbalik kepada prinsip status-quo, maknanya Nizar sebagai Menteri Besar, boleh menasihatkan Sultan untuk membubarkan DUN.

''Untuk bubar DUN, tidak perlu majoriti, terpulang kerana Sultan mengikut budi bicara baginda sama ada setuju atau tidak," tegasnya.

Sementara itu, Prof. Madya Dr. Sivamurugan Pandian dari Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM) berpendapat, kemenangan Zambry sudah pasti akan menyebabkan para penyokong Mohammad Nizar sukar mengakui hakikat tersebut.

''Bagi jangka panjang, kita tidak tahu apakah akan wujud tentangan secara berterusan. Jika ini berlaku, Perak yang sepatutnya telah keluar dari kepompong kemelut politik, akan berterusan tidak stabil.

''Jika Nizar menang pula, apakah akan muncul seorang lagi 'aktor politik' iaitu Sultan Perak? Apakah Sultan Perak akan memperkenankan pembubaran DUN? Jika tidak, apa akan berlaku pada Perak," soalnya.

Hakikatnya, keputusan ini bukan sahaja ditunggu-tunggu oleh rakyat Perak tetapi turut menjadi tumpuan para pemerhati antarabangsa.

Ironinya, keputusan tersebut diumum selepas tiga hari Zambry genap setahun dilantik sebagai Menteri Besar.

Zambry ketika ditanya tentang keputusan yang bakal diumumkan itu berkata, beliau menerima apa sahaja ketentuan Allah SWT.

Sementara Mohammad Nizar yang juga dikemukakan soalan sama mengatakan, beliau yakin pakatan pembangkang akan menang.

Apa pun yang akan berlaku, sebagai pemimpin, kedua-dua pihak seharusnya menyedari di sebalik jawatan yang dikejar, ada perkara lebih besar menanti dan perlu mereka fikirkan bersama.

''Apa sahaja keputusan nanti perlu dihormati sebagai tanda mempertahankan institusi kehakiman dan seterusnya melihat ia sebagai satu hakikat atas kepentingan rakyat. Jika ada yang tidak puas hati, tunggu Pilihan Raya Umum Ke-13 untuk menterjemahkan perasaan itu," kata Sivamurugan.

Rujukan di sini

Thursday, February 4, 2010

Jelajah 2009 : Ustaz Nazmi @ Hotel Seri Malaysia

Antara LDK pelajar puteri...
LDK geng2 Datin di Lobi Hotel
Antara geng yang sampai awal bila time makan di cafe hotel...
Solat Berjamaah aktiviti WAJIB yang diterapkan dalam mana-mana program
Selepas "Pening" merombak modul-modul
Dari kiri ust Hisham (Pembantu saya dalam hal teknikal & logistik), Ustaz Nazmi (Moderator) dan Ustaz Shuhaimi (Fasilitator)
Saya import Ustaz Afnan untuk berceramah.. Jauh dari Sarawak..Namun orang kedah..Pulang bercuti..
Sesi Riadhah bersama Moderator...
Penjelasan Modul dari saya... "Kita perlu Peka dalam setiap tindakan & tujuan"
Sokong 1 Malaysia (ye ke?)
Sarapan pagi yang terakhir
Ustaz Mokhtar- Pengisian yang mantap...
Melawat lokasi LD
Adik2 puteri membentang halatuju & plan tindakan untuk menjadi anak yang solehah
Bersama dengan sebahagian Peserta
NAMA PROGRAM :
Kem Motivasi Jiwa Murni
PENGANJUR :
Syarikat Continetal Sime Tyres (M)
TARIKH :
Disember 2009
LOKASI :
Hotel Seri Malaysia Alor Setar
TEAM FASILITATOR
Akademi Fasilitator Islam Kedah (AFIK) & KBS
* Ustaz Nazmi tak berceramah ke???
- Ini program terakhir sebelum pulang ke Sarawak..dah agak letih..saya hnya memantau dan menyediakan modul berserta penceramah..sekali sekala..Kita dengar pula orang berceramah.. Untuk memperbaiki Skill
-------------------------------
:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Serian 4 Februari 2010

Wednesday, February 3, 2010

Jelajah 2009 : Malam Amal KBS & Unit Amal

Ab. Hisham bersama ustaz Kamal berebut nak dukung Aisyah..
Kem Komandan Kem Bina Shaksiah 6, Ustaz Nasaie berbual dengan urusetia Muslimat KBS...
Pelukkan Ukhwah dengan Ustaz Nidzam..Ulama Muda dari Kedah
Pegawai khas KBS (Tengah) bersama Ustaz Nasaie (Kiri) dan En Sapirol (Kanan-Unit Amal- Komander Modul Belantara di Puncak Gunung Jerai)
VVIP Dari kiri, Ustaz Ahmad Yahya, En Shidi, YB Dr. Ismail Salleh dan abg Fadzil

Dari jauh mendengar ucapan..dah makan ni..Tak larat nak bangun dah...

Lambaian perpisahan...Kita jumpa KBS 2010..YAB Ustaz Azizan..bagi bajet lagi tahun ni..supaya usaha murni ini dapat diteruskan..


:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Serian, Sarawak ( 3 Februari 2009)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin