Thursday, January 14, 2010

Salam dari Jauh

Assalamualaikum wtb Salam Perjuangan..

Tiada apa lagi yang nak dikatakankan… Blog yang telah berusia 2 tahun ini hamper BERSAWANG kerana tidak di update.. Syukran pada semua yang masih sudi berziarah.. Seingat saya sejak November 2009 saya sudah tidak isi karya di blog ini.. Yang saya update cumalah gambar dan isu yang dikira menarik untuk saya.

November & Disember yang singkat

Saya pulang ke kampung dari Samarahan ni dengan hati yang berdebar. Saya tidak dapat menjawab peperiksaan dengan begitu baik..Apatah lagi ujian Syafawi Hafazan al-Quran juga ada sangkut2.. Di samping itu penghujung 2009 saya telah membuat keputusan yang PENTING dalam hidup saya. Walaupun buruknya macam banyak, namun ia penting untuk hidup saya. Pulang dalam keyakinan diri terganggu seketika, saya memilih untuk bersama keluarga 2 minggu pertama cuti. Habiskan masa berbual dengan ayah dan mak.. Alhamdulillah.. Kami gunakan peluang itu dengan sebaiknya.. Sempat juga berjalan2 dengan keluarga.. Saya sedaya upaya jika mak dan ayah ajak berjalan ke mana-mana saya tidak akan tolak kerana saya tahu, masa yang ada harus dimanfaatkan..Ibu dan ayahlah segalanya dan saya pernah membatalkan program atau jemputan jika ada ajakan dari mak dan ayah.. Sempatlah kami sekeluarga berjalan-jalan di waktu cuti yang lepas.

- Berhari Raya di Bayan Lepas, Gunung Semanggol dan terus ke Seremban 2 beraya di rumah Abang.
- Memasuki wilayah Padang Besar sebelah Thailand untuk membeli belah
- Berkenduri kendara hinggalah ke Ipoh, melawat Muzium Sejarah Pasir Salak dan terus ke Sabak Bernam.

Moga masa yang dihabiskan dengan keluarga ini akan mengeratkan lagi hubungan kami sekeluarga. Tahniah juga buat ayah dan mak.. Hampir 30 tahun berkahwin, mereka memilih untuk “Bulan Madu” mungkin di Bukit Tinggi & Padang Indonesia.

Saya Buat Apa Yang Saya Suka

Saya tiada ilmu tentang dakwah, apatah lagi ilmu agama.. Namun keduanya menjadi darah daging saya sekian lama.. Bermula dari saya kecil di bawa ayah ke majlis2 ilmu terutamanya kuliah Ustaz Shamsuri di Masjid Sultanah hinggalah ke majlis2 siasah di Negeri Kedah. Saya ucapkan terima kasih kepada beberapa pihak yang memberi peluang kepada saya untuk menjadi Mederator program.

- Terima kasih kepada YB Haji Abdul Ghani Ahmad dan Majlis Ketua Kampung (MKK) Dun Air Hitam atas peluang mengendalikan program Explorace Bermotorsikal 2 hari 1 malam di Titi Hayun Yan, juga buat akhbar Sinar Harian yang membuat liputan.

- Terima kasih buat Hj Abdullah, Pengarah Syarikat Abqorisyam Sdn. Bhd serta semua tenaga kerja Belantara Elite Campsite, Kuala Nerang kerana menjemput saya memberi ceramah motivasi penutup untuk ibu bapa dan peserta Kem Anak Soleh Penyejuk Hati Ibu Bapa sebanyak 3 siri berturut-turut.

- Terima kasih juga buat Syarikat Continental Sime Tyres, Biro Agama, Plant Department, IT Department serta pengurusan Hotel Seri Malaysia atas peluang dan kerjasama dalam membentu saya mengendalikan Kem Jiwa Murni yang berlangsung di Hotel Seri Malaysia, Alor Setar.

- Jazakallah buat semua tenaga kerja Kem Bina Sahsiah Siri 6. Peluang bertindak sebagai Unit Bimbingan sepanjang program digunakan semaksima mungkin. Jazakallah buat YAB Dato Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, YB. Dr Ismail Salleh, Unit Amal Malaysia yang telah meraikan kami tenaga kerja KBS. Hingga beberapa kali jamuan penghargaan di buat.

- Dan ramai lagi..Jazakkallah buat semuanya

Buat yang berkenduri hari tu, selamat berkenduri, yang mana sempat saya sampai tu..sampailah… Dan Alhamdulillah.. Keputusan exam melebihi dari apa yang dijangka…

::Dakwah Itu Perlu Hikmah::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 14 Januari 2010
Kota Samarahan
* Internet yang slow x support untuk upload gambar...

Wednesday, January 6, 2010

Akan Kembali

Assalamualaikum...

Saya akan cuba aktif berblog secepat yang mungkin Insya Allah...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin