Thursday, May 28, 2009

Makluman : Berehat selama 2 minggu

Assalamulaikum wtb… Saya Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani akan Menunaikan umrah dari 30 Mei hinggalah 12 Jun 2009. Maka saya mengambil peluang ini untuk meminta maaf pada sahabat2 semua jika ada salah dan silap.. Doakan saya dapat mengerjakan Ibadah dengan sebaik mungkin dan juga selamat pergi serta kembali..

Hak Berpakaian?

Pakaian Hitam

Pada Mei 5 lalu, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) melancarkan 1MalaysiaGelita [dalam Bahasa Inggeris, 1BlackMalaysia] yang menuntut agar Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dibubarkan dan diadakan pilihan raya kecil. Justeru, seiring dengan kempen tersebut, Bersih menyeru seluruh rakyat berpakaian hitam pada Mei 7 semasa DUN Perak diadakan.

Pada hari tersebut, seramai 126 orang termasuk wakil-wakil rakyat ditangkap di Ipoh. Kebanyakan mereka berpakaian hitam. Menurut beberapa video klip yang diambil, ada seorang warga Ipoh yang beriadah setiap pagi juga ditahan bersama yang lainnya, hanya kerana dia berpakaian hitam. Orang tersebut kelihatan terpinga-pinga apabila ditangkap anggota polis yang berpakaian preman.

Pada Mei 7 juga, sekotak baju hitam peniaga yang berniaga di luar masjid di Ipoh dirampas dan penjualnya ditangkap. Sebanyak lebih kurang 170 helai pakaian 'ditahan' sebagai bahan bukti.

Keadaan lebih runcing apabila belasan orang ditahan polis baru-baru ini kerana mengadakan acara menyala lilin dan berpakaian hitam di Brickfields, Kuala Lumpur dan di tempat-tempat lain. Pihak polis telah mereman selama tiga hari 16 orang yang ditangkap pada malam Khamis di Teratai, Selangor manakala Adun Teratai, seorang wanita, diminta menanggalkan pakaian hitamnya lalu memakai pakaian seragam lokap.


Pakaian Putih

Pada Mac 7 lalu, juga pernah diadakan tangkapan besar-besaran seramai 124 orang kerana berpakaian putih semasa menghantar memorandum ke Yang Di-Pertuan Agong menuntut pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI). Di baju-T putih mereka tertera simbol anti-PPSMI dan yang lainnya ‘152’ menandakan hak rakyat mengenai bahasa kebangsaan mengikut nombor Artikel Perlembagaan Persekutuan.

Pada waktu itu juga, seramai sekurang-kurangnya 4,000 menyaksikan pihak polis meleraikan perarakan yang dianjurkan oleh Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) dengan menembak gas pemedih mata.


Pakaian Merah

Pada Julai 6, 2007 Gerakan Rakyat Anti Manipulasi Minyak (Geramm) dan Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) mengadakan perhimpunan besar-besaran menuntut harga bahan bakar turun. Mereka melancarkan merah sebagai warna rasmi dalam kempen bantahan mereka. Selepas perundingan dijalankan, akhirnya mereka dan pihak polis bersetuju untuk perhimpunan itu diadakan di Stadium Kelana Jaya, Selangor.

Salah satu publisiti yang diadakan sebelum ke tarikh Julai 6, 2008 Geramm menganjurkan program yang berjalan secara aman (Peace Walk) pada Jun 28 dan diakhiri dengan penangkapan dua orang peserta berhampiran komplek membeli-belah Sogo di ibu negara. Mereka dan kesemua yang menyertai perarakan itu berpakaian merah.

Pakaian Jingga

Pertubuhan Tindakan Hak-hak Hindu (Hindraf) melancarkan jingga sebagai warna rasmi pergerakan tersebut. Jingga menjadi ketakutan kerajaan sehingga kerajaan terpaksa memutuskan untuk mengharamkan pertubuhan tersebut.

Pakaian Kuning

Pada November 10, 2007 perarakan bersejarah yang bermatlamat menuntut pilihan raya bersih dan adil memperlihatkan pusat bandaraya Kuala Lumpur dibanjiri dengan kuning.

Perhimpunan massa itu mensasarkan untuk mengumpul seramai 100,000 orang tetapi malangnya, banyak bas-bas yang ditahan sewaktu dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dan polis merampas baju-T kuning.

Sungguhpun pemandu tidak berpakaian kuning tetapi ada kereta menuju ke KL yang digeledah bagi mencari pakaian kuning!

Di beberapa tempat, misalnya Masjid Jamek, polis bertindak ganas dengan menembak gas pemedih mata. Di Pasar Budaya, polis mengarahkan kompleks tersebut ditutup bagi menghalang 'orang kuning' dapat berlindung dan berhimpun. Di Masjid Negara, mereka dikepung dengan kawalan pihak polis yang ketat.

Kuning dipilih kerana salah satu tuntutannya ialah untuk media adil. Tuntutan lain Bersih ialah pembersihan senarai pemilih, pemansuhan undi pos kepada anggota polis dan tentera, penggunaan dakwat kekal dan tempoh kempen yang berpatutan.

Keadaan pada waktu itu sungguh tertekan sehinggakan seorang mangsa Aleyasak Hamid Ali Hassan tergelincir dan jatuh tertiarap di atas laluan pejalan kaki. Dia diterpa polis yang tidak berpakaian seragam dan salah seorang anggota polis tersebut memijak lutut kaki Aleyasak yang sedang terlipat sehinggalah pecak lututnya pecah dengan bunyi 'pop'.

Sungguhpun Aleyasak merayu dengan mengatakan bahawa dia tidak terlibat dengan perhimpunan dan hanya menjual pisang goreng, polis mengheretnya ke trak. Dia kemudiannya menyaman pihak polis dan kesnya masih dalam perbicaraan.

Jadi, dengan insiden-insiden tersebut menyebabkan kita belajar untuk peka berpakaian demi keselamatan. Bagi mereka yang menganjurkan, sesuatu warna itu menjadi suara. Akan tetapi kepada segelintir orangramai, pakaian mungkin kini menjadi fobia.

Tidak mustahil kepada orang kebanyakan untuk berasa takut untuk berpakaian dan terpaksa melihat akhbar (sungguhpun tidak melaporkan berita sebenar) tentang acara-acara yang dijalankan.

Ada juga yang takut berpakaian batik pada hari Khamis kerana takut dicapkan sebagai kakitangan kerajaan yang terkenal dengan perkhidmatan lembab.* Dan ada juga yang mungkin takut berpakaian biru muda dengan lajur merah [warna bendera Mongolia] kerana takut tidak dapat mendapat projek kerajaan Persekutuan.

Tidak berpakaian?

Akan tetapi sekiranya seseorang itu bercadang untuk tidak berpakaian, mereka harus berfikir banyak kali.

Penyanyi Faizal Tahir pernah membuka bajunya serta menampakkan dadanya yang dicat huruf 'S' warna merah ketika membuat persembahan konsert yang disiarkan secara langsung di televisyen. Dia selepas itu digam untuk seketika oleh beberapa syarikat penyiaran di bawah Media Prima, dan juga oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

Sekumpulan yang menggelar diri mereka Gerakan Reformasi Rakyat Malaysia (Reformis) pula ada berhasrat untuk berbogel di hadapan pintu bangunan SUK Selangor tetapi dibantah Majlis Agama, dan akhirnya mereka akur menggugurkan niat mereka itu.

Fobia berpakaian warna salah akan merasuk kepada lebih ramai rakyat marhaen sekiranya amalan demokrasi untuk berpakaian dihalang polis dan tindakan pihak-pihak berkuasa ini tidak dibendung.

Nota pengarang:

* Pada tahun lepas, ketua pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mengeluarkan pekeliling supaya semua kakitangan awam memakai baju batik pada setiap Khamis. Sebelum itu, pemakaian baju batik di kalangan kakitangan kerajaan diwajibkan pada hari pertama dan ke-15 setiap bulan. Dahulunya sebelum hari bekerja sektor awam ditukar menjadi lima hari seminggu, pakaian batik diwajibkan pada hari Sabtu.

nukilan - faisal mustaffa

Tak Patriotik akhbar tempatan

Alahai nak kata apa pon tak tahu dah... macam nie ke dinakan surat habaq nasional... Cerita yg amat penting untuk tatapan Rakyat Malaysia tetapi cuma keluaq BESAQ TU sahaja... entah laa... siapa laa punya kementerian nie... takan nak jaga ekonomi pon tak reti.. sembang hebat gila... kita tak terjejas la.. ekonomi semakin pulih laa... tetapi kenapa boleh drop sampai menguncup 6.2% nie... patut la hangpa kalut nak tukaq RON sana RON sini.. duit dah tak ada... last nak kikis kat rakyat jugak....alahai....nak salah siapa nie... cuba cerita sat....


cerita pasai bolesepak england pon panjang lagi dari cerita ekonomi negara..

---------
- Media harus adil..Ceritakan pada rakyat benda yang betul.

Tuesday, May 26, 2009

Wahai Ustaz Yang Berselimut..Bangunlah

Assalamualaikum wtb Salam Perjuangan..

Alhamdulillah. Seinfiniti pujian dirafaq sembah kepada Tuan punya dunia dan segala isinya. Selawat dan Salam didedikasikan buat junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW..

Alhamdulillah, Walhamdulillah, Summa Alhamdulillah..
Bersyukur pada Allah Taala, hari ni berakhirlah pertempuran saya buat semester ini bagi menggapai segulung Ijazah dunia. Yang mana jika rezeki saya bersama ijazah itu, ia merupakan pintu dakwah yang saya harus gunakan dengan sebaiknya. Pendidik adalah pendakwah. Pendidik, pengajar, guru, Ustaz, Tok Guru, Sensei, cikgu atau apa sahaja yang semaksud dengannya adalah pendakwah. Yang bakal menjalankan serta meneruskan mata rantai-mata rantai perjuangan yang ditinggalkan oleh para Rasul.

Astaghfirullah…
Moga Allah ampunkan saya, maafkan saya, jaga hati saya. Perkara yang hendak dibicarakan ini barangkali terkena pada orang agama seperti saya. Saya juga pohon Allah hindarkan sikap riak dan ujub dari membenih pada diri sendiri. Perihal orang agama adalah perkara pokok yang hendak diperbincangkan.

LANGKAH MULA

Saya mula menjadi fasilitator untuk program2 motivasi mahupun khemah ibadah ketika saya berada di tingkatan 2, Maktab Mahmud, saya masih ingat tempat pertama saya ditaklifkan untuk bertugas, Masjid Sungai Nonang, Mukim Tebengau. Dan perkara tersebut saya terus lakukan hinggalah sekarang. Dan saya bukan lagi fasilitator sepenuh masa dalam setiap program seperti dulu. Saya cuba ubah. W’alam samada cabaran ataupun saranan. Abg Zulazwan (Amir Badan Dakwah Maahad) pernah berkata pada saya,

Nta sampai bila nak jadi fasi.. Takkan sampai tua berumur pun masih nak jadi fasi? Orang dah tak panggil abang fasi dah, depa panggil pak cik fasi nanti”

Ternyata, nadanya bergurau dan saya langsung tidak berfikir mengenainya. Saya tingkatan enam ketika itu. Ketika itu dalam otak hanya nak hadir program. Tak kisah di mana. Pernah ke Langkawi dengan duit poket sendiri demi menguruskan program untuk adik-adik Maahad Mahmud Cawangan Langkawi. Baling, Sik, Padang Terap. Hampir satu Kedah saya dan rakan setarbiah dah jelajah. Saya masih tak berfikir tentang satu hal.

Bilamana dah sampai ke Sarawak. Negeri ini kurang subur dengan program sedemikian. Dua tahun pertama saya merana. Tidak ada program. Tidak ada tarbiah yang saya mahukan. Hanya ada usrah kecilan. Bermula tahun 2007 saya mula bergerak sendiri. Hasil beberapa perkenalan. Ust S menjemput saya berceramah di sekolah zaujahnya. Sekolah asrama penih. Ceramah Maulidurrasul. Saya membuat persediaan. Slaid dicipta. Stail Sir Azman dan kreatifnya cikgu sukarno menjadi ikutan. Bila dah sampai di sekolah tersebut. Allah. Hadirinnya +/- 800 orang murid. Campur non muslim dan muslim.

“Nak cerita hal Nabi macam mana ni??” Getus saya.
Nta buat slaid untuk muslim saja ke? Sekolah ini muridnya campur”, jawab Ust S.

Beberapa penambahbaikkan dan pemurnian di buat dan Alhamdulilah.. Semuanya berjalan lancar. Dan selepas itulah saya mula bergerak di bumi Sarawak ni. Setiap kali program. Timbul persoalan yang sama. Persoalan yang sama.

SAYA KECEWA

Peserta yang dah dimuhasabahkan, yang dah dipulihkan, yang dah disedarkan. Ke mana mereka selepas ini? Mereka kurang ilmu agama. Mereka tak pandai solat. Mandi wajib tak betul dan bermacam-macam lagi. Saya tidak pandai Fiqh. Ya, saya seorang ustaz. Ustaz Maktab macam saya orang panggil ustaz pedagogi. Barangkali saya saja yang belajar Maktab yang tak pandai agama sangat kot.

Saya hanya mampu berceramah Isu Remaja, Isu Palestine, Isu semasa. Bahas ilmiah, bahas agama, saya tak pandai. Cuma, takkanlah masyarakat yang disedarkan,Budak sekolah yang di sedarkan, hanya nak tahu ilmu tu. Mereka perlu di ajar lagi. Saya juga perlu belajar. Saya banyak yang lemah. Baca Quran masih berterabur. Bila saya fikirkan perkara ni. Masyarakat perlukan ustaz “muktabar” untuk rawat mereka.

Namun bila lihat sebahagian besar ustaz dan ustazah yang ada.. Saya ulang SEBAHAGIAN BESAR.. SAYA KECEWA. Bukan calang-calang, balik Jordan, Balik Mesir, keluar UIA, UKM dan macam-macam lagi. Saya kecewa. Saya kecewa. Saya kagum pada sebahagian KECIL ustaz-ustaz yang berusaha berdiri di medan dakwah yang berduri ini. Namun kecewa pada yang lain. Yang balik Mesir hanya main Futsal pada hujung minggu, Yang balik Jordan sibuk dengan urusan dunia, yang balik itu yang balik ini tak jaga aurat dan pergaulan. Ya, saya tidak hina mahasiswa mesir mahupun yang lain. Antum orang hebat. Saya bukan hebat. Namun inilah reality ustaz-ustaz yang ada. Bahkan kalau ada perempuan lalu. Ust dulu yang mencebik bibir.

JANGAN BERSELIMUT

Ustaz dan para agamawan harus tunjuk akhlak. Akhlak yang baik. Mula dari sekecil benda. Kita pegang kelas. Kita ada kuasa dalam kelas. Asingkan murid-murid lelaki dan perempuan. Walaupun mereka masih tahun 1. Bila bersukan, mintalah anak didik kita menutup aurat. Walaupun dia tahun 2. Murid-murid suka bersalaman. Hormatnya mereka pada guru. Tegah murid perempuan dari bersalam dengan ustaz. Walaupun dia tahun 4. Suruh dia senyum dan ucap salam saja. Bila ada murid perempuan tahun 6 yang kita mengajar. Kumpul mereka. Ajar tentang haid dan cara bersuci serta mandi hadas. Masyarakat kita otak songsang. Budaya didahulukan, Hiburan diutamakan. Ustaz. Janganlah berselimut!!

Jarang ustaz-ustaz sentuh perkara ini di sekolah. Bila murid-murid perempuan nak main bola sepak . Dasar sukan kebangsaan tak halang murid perempuan main bola sepan. Apa tugas ustaz?? Persetankan dasar itu. Sudah tidak adakah permainan lain yang boleh di main?? Bila dah jadi ustaz sekolah menengah. Ada murid dalam kelas terang-terang bercouple. Halanglah dia. Terang pada dia. Apa yang haram dan yang halal. Kalau dia tak mampu kawal. Ustaz berbincanglah. Jumpa kedua orang tua pelajar tersebut. bagi menikah. Janganlah ustaz pula yang support dalam kelas. Ustaz janganlah galakkan murid bercouple. Ustaz.. Janganlah berselimut.


SAYA PULA

Kalau saya mampu. Saya nak buat banyak benda. Saya nak ajar masyarakat. Saya nak ada consultant. Saya nak ada tempat program saya sendiri macam Rimba Taqwa. Saya nak ajar feqah, tauhid dan apa sahaja. Saya nak guna kitab besar. Namun saya tak mampu. Saya tetap terus belajar hingga hari ini. Nak tambah ilmu. Namun ustaz yang balik jauh-jauh masih berselimut. Dah ada bini cantik. Dah jadi penjawat awam. Terus bergomol di rumah. Ustaz, Masyarakat perlukan ustaz. Kami yang tak ada ilmu ni tak ada apa yang boleh beri pada masyarakat. Kami cuma ada semangat. Ayuh Ustaz. Janganlah berselimut.

TEGURAN INI

Terimalah teguran ini ustaz. Saya seorang manusia kecil. Tak layak dipanggil pendakwah. Terbukalah ustaz. Janganlah kerana seorang anak muda tegur ustaz. Ustaz tenyeh dia hingga tersembam tak dapat bangun lagi. Ustaz punahkan idea dia, semangat dia, kepimpinan dia. Sayang, dia orang muda. Idea dia segar, harapannya tinggi, semangatnya waja. Namun dah kecut. Dah mati. Semangatnya padam. Jiwanya mati. Segalanya dah terkubur. Siapa yang lakukan. Ustaz yang balik jauh . Ustaz yang masih berselimut. Bangunlah.

PENJAWAT AWAM.

Janganlah para ustaz gunakan alasan penjawat awam sebagai halangan untuk berdakwah. Saya bukan suruh ustaz berpolitik. Saya cuma harap ustaz berdakwah. Tak da kena mengena dengan penjawat awam. Biarlah ulama Pas macam Tuan Guru, biarlah Ulama UMNO macam (???) yang berpolitik. Kita berdakwah. Kalau rasa dah mampu berpolitik. Letak jawatan dan berpolitiklah.

USTAZ MUDA

Ternyata ramai ustaz muda pada hari ini. Maksud saya insan-insan yang masih belajar ilmu agama. Usahalah supaya kita beragama. Janganlah ilmu kita sahaja yang agama. Turunlah ke medan ini. Biarkan masa muda kita. Kenapa kita nak isi dengan keseronokkan? Sedangkan keseronokkan abadi sudah ada. Biarlah kita nampak tua dari usia kita. Ayuh ustaz muda. Jika tidak barangkali kita juga akan diselimutkan. Jadilah kita ustaz yang sedang berselimut.

TALQIS

Mungkin apa yang saya tulis ini di ulit emosi. Saya minta maaf. Jika tak bersetuju boleh tinggalkan komen di bawah. Saya cuma bercakap soal reality. Saya juga berdoa. Hindarkanlah diri saya juga. Janganlah hari ini saya bersemangat. Esok lusa sayalah orang yang berselimut. Moga Allah bantu. Saya dedikasikan coretan ini buat ustaz-ustaz yang dah jadi pensyarah, dah jadi ulama, dah jadi YB, masih di mesir, Jordan, UIAM, UKM, IPGM dan sewaktu dengannya. Bukan ustaz saja yang berdakwah. Tapi artikel ini buat para ustaz. Ana sayangkan antum. Orang yang akalnya dipinjamkan Allah ilmu agama. Ayuh. Bangunlah. Janganlah berselimut lagi…

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 26 Mei 2009
Kota Samarahan 7.08 pm

Diari 2009 : Ustaz Nazmi @ Miri

Jalan naik ke Bukit Kanada (kat Malaysia ni)

Depan Muzium
Bersama Burn..Junior saya di Maahad..Orang kuat IPGM Kampus Sarawak, Miri
Suasana dalam...Menarik sangat..

Abg Shukri..YDP MPP IPGM Kampus Sarawak.. Tengah naik kereta gegar.. Kalau anda naik..akan rasa getaran gempa bumi berskala rendah..Best woo..

Replika pelantaq minyak

Ni department apa ntah...

Bersama Burn Di Muzium Petroleum

Pintu Masuk

Grand Old Lady

Tempat minyak mula-mula dijumpai di Miri

Perasmian

Bandar Raya Miri dari atas Bukit Kanada

Jelajah 2009 : Forum Perdana @ Kampung Gersik

Kampung gersik terletak di tepian Sungai Sarawak. Masih mengekalkan bot penambang sebagai identiti utamanya...

Ketika berforum di Kampung Gersik

Menerima cenderahati dari Ketua Kaum (mcm penghulu la lebih kurang)

Gambar kenangan bersama Jawatankuasa Program..

Diari 2009 : Doa Majlis Penutup Persidangan MPP

DOA MAJLIS PERASMIAN PENUTUPAN KURSUS KEPIMPINAN JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR, SESSI 2009/2010

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim….

Sesungguhnya kami berkumpul pada hari yang mulia lagi berbahagia ini adalah untuk mencari berkat, maghfirah dan redhamu. Maka berkatilah majlis perasmian penutupan Kursus Kepimpinan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar Institut Pendidikan Guru Malaysia Zon Sarawak ini ya Allah..

Ya Fatah ya A’lim

Sesungguhnya kami yang hadir pada pagi ini ya Allah mempunyai satu iltizam yang tinggi untuk menjadi pendidik yang bakal memimpin ya Allah. Ini kerana, kami sedar bahawa kami yang bakal begelar pendidik dan pemimpin inilah yang bakal merencanakan, mencorakkan serta membentuk modal insan yang berkualiti di masa hadapan . Oleh itu…berilah kekuatan dan semangat dalam diri kami untuk menempuh sebarang ranjau, mehnah, cabaran dan tribulasi yang mendatang ini dengan penuh ketenangan, keyakinan dan istiqomah Ya Allah….

Ya Zaljala Liwal Ikram

Moga-moga Kursus Kepimpinan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar yang telah kami lalui ini mampu membuang segala sifat serta sikap negatif dan mazmumah yang ada dalam diri kami, moga berlakunya juga pekongsian pintar sesama kami, serta perkukuhkanlah iltizam kami untuk menjadi guru yang mudarris (yang mengajar), yang Muallim(yang menyampaikan ilmu), yang Muaddib(mengajar tentang adab), yang murabbi (yang mengajar tentang ketuhanan), yang Mursyid (yang membimbing ke arah jalan yang benar). Buangkanlah segala sikap ragu-ragu yang ada dalam diri kami.Kami mengharapkan agar Kursus Kepimpinan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar ini mampu memberikan kami input dan pengetahuan yang berguna dalam usaha kami untuk memimpin rakan-rakan kami dan juga untuk mempersiapkan diri kami bagi menjadi pendidik yang berkualiti di masa akan datang Ya Allah

Disediakan oleh :
Ustaz Mohd Nazmi Bin Hj Abdul Ghani
Eastwood Valley Golf & Country Club, Miri
11 Mei 2009 11.06 p.m

Diari 2009 : Doa lawatan SUK SARAWAK

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim….

Sesungguhnya kami berkumpul pada petang yang mulia lagi berbahagia ini, adalah untuk mencari berkat, maghfirah dan redhamu. Maka berkatilah majlis Lawatan Kerja dan Mesyuarat Pegawai Daerah Bil 1 Tahun 2009 ini, yang bakal berlangsung di Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Tun Abdul Razak, Kota Samarahan.

Ya Fatah ya A’lim

Sesungguhnya kami yang hadir pada petang ini ya Allah, mempunyai satu iltizam yang tinggi untuk memperkukuhkan Ukhwah, menjalinkan hubungan persaudaraan serta mempereratkan pertalian silaturrahim antara kami. Ini kerana, kami sedar bahawa kami yang diamanahkan sebagai penjawat awam inilah yang bakal membantu kerajaan untuk merencanakan, mencorakkan serta membentuk modal insan yang berkualiti di masa hadapan . Oleh itu , kami memerlukan kekuatan, kerjasama, perpaduan serta semangat dalam diri kami untuk menempuh sebarang ranjau, mehnah, cabaran dan tribulasi yang mendatang ini dengan penuh ketenangan, keyakinan dan istiqomah Ya Allah….

Ya Zaljala Liwal Ikram

Moga-moga dengan berlangsungnya Majlis pada petang ini, akan berlakulah perkongsian pintar sesama kami agar perancangan kami akan berjalan dengan lancar, matlamat yang bakal digariskan adalah tepat lalu mampu untuk menghasilkan keputusan yang berkualiti dan seimbang dengan keperluan semasa.

Disediakan oleh :
Ustaz Mohd Nazmi Bin Hj Abdul Ghani
8 April 2009 11.43am
-------------------------------
- Pembukaan dan penutup bahasa arab tu anda letak sendiri lah ya…
- Di bacakan ketika IPGM menerima lawatan kerja Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Sarawak.

Perjalanan Ziarah Bumi Anbia, Ziarah Madinah dan Umrah

Perjalanan Ziarah Bumi Anbia, Ziarah Madinah dan Umrah

29 MEI 2009
- Flight Kuching-Penang
- Bermalam di Kompleks Tabung Haji Pulau Pinang

30 MEI 2009
Flight Penang - Bangkok , Thailand. 5.00 p.m
Sampai ke Bangkok(8.00 p.m )

31 MEI 2009

Flight Bangkok - Kaherah, Mesir (12.45 a.m)
Tiba di Kaherah-urusan Imegresen- Chek-In Hotel (6.00 a.m)

PAGI-PETANG
Lawatan ke Piramid Giza
Makan Tengah hari Restoran Muslim Tempatan
Aktiviti Bebas (ptg)

MALAM
Makan Malam-Bersiar-siar-Cruise-Sungai Nil

1 JUN 2009

PAGI-PETANG

- Bertolak ke Iskandariah (Bas)
- Melawat Mumtazah Garden
- Melawat King Farouk Palace
- Melawat Morsi Abu al-Abas
- Ziarah Makam Nabi Daniel
- Ziarah Makan Luqmanul Hakim
- Melawat Alexendria Library dan lain-lain
-Bertolak Pulang ke Kaherah

MALAM
- Aktiviti Bebas

2 JUN 2009

PAGI-PETANG
- Chek-out Hotel
- Ziarah Makam Imam Syafie
- Ziarah Masjid Sayyidina Zainab
- Melawat Muzium Mesir
- Makan Tengah hari
- Ziarah Masjid al-Azhar, Universiti al-Azhar
-Ziarah Masjid al-Hussain Ali
- Melawat Bazar Khan el-Khalili

MALAM
-Makan Malam-Bergerak ke Airport Kaherah
- Flight Kaherah - Jeddah, Saudi

3 JUN 2009
- Tiba di Jeddah
- Bergerak Jeddah ke Madinah (Bas)
- Ziarah Masjid Nabawi-Ziarah Makam Rasulullah

4 JUN 2009
- Ziarah Jabal Uhud-Ziarah Masjid Qiblatain-Masjid Tujuh-Masjid Quba
- Melawat Pasar Kurma

5 JUN 2009
- Bertolak dari Madinah-Mekkah (Bas)
- Niat Ihram di Birr Ali
- Tiba di Makkah

6 JUN 2009
- Sarapan Pagi
- Menunaikan Umrah dengan bimbingan mutawif
- Aktiviti Bebas (petang)

7 JUN 2009
- Ziarah tempat kelahiran Rasulullah SAW..
- Ziarah Masjid Jin
-Aktiviti Bebas

8 JUN 2009
- Umrah & Aktiviti Bebas.

9 JUN 2009
- Ziarah Jabal Tsur dan Jabal Nur
- Ziarah Arafah-Muzdalifah-Mina- Jaqranah
- Aktiviti bebas.

10 JUN 2009
- Umrah - Ziarah & Aktiviti Bebas.

11 JUN 2009
- Bertolak Mekkah ke Jeddah
- Flight Jeddah-Cairo (6.30 ptg)
- Tiba di Cairo (2045)
- Flight Cairo-Bangkok (2300)

12 JUN 2009
- Tiba di Bangkok (11.55 pagi)
- Flight Bangkok-Hadnyai (ptg)
- Tiba Hadnyai (5.40 ptg)
- Bertolak Hadnyai-Alor Setar (6.05 ptg)
- Tiba di Alor Setar (8.30 mlm)

* Tertakluk kepada perubahan. Moga Sahabat2 ana di Mesir akan maklum tentang kedatangan ana. Insya Allah..Umur yang panjang berjumpa kita di sana.

Monday, May 25, 2009

Gambar Hari Ini : Petani Moden di Jelapang Padi

Jentera Moden
Memudahkan tugas para petani..
Best juga naik benda alah ni...
Tak payah dah nak penat-penat menyulam

Menyulam pakai mesin saja...

Sunday, May 24, 2009

Tuanku Sultan @ Idul Ilmi Maahad

TUANKU Abdul Halim Mu'adzam Shah menyampaikan Anugerah Pelajar Mithali 2009 kepada Mohd. Hafizul Amin Sallehuddin pada majlis Idul Ilmi 2009 di Maktab Mahmud di Alor Setar, semalam.

ALOR SETAR 23 Mei - Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah menyeru semua lapisan masyarakat terutama golongan pelajar supaya menghayati prinsip Rukun Negara.
Baginda bertitah prinsip itu perlu dihayati demi memupuk semangat patriotik, menghargai nikmat kemerdekaan dan berbangga kerana dilahirkan sebagai rakyat Malaysia.

Ia penting kerana semua lapisan masyarakat memainkan peranan penting untuk sama-sama memikul amanah menjaga keamanan serta kestabilan ekonomi dan politik negara demi kelangsungan hidup yang makmur dan berdaulat, titah baginda pada majlis Idul Ilmi Maktab Mahmud 2009 di sini hari ini.

Pada majlis itu, kira-kira 200 pelajar cemerlang Maktab Mahmud menerima sijil penghargaan yang disampaikan Sultanah Kedah Tuanku Haminah Hamidun.

Dua pelajar cemerlang peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), Hafizul Amin Sallehuddin dan Nur Syidatul Isma Rosedi yang memperoleh gred mumtaz dalam peperiksaan itu menerima Anugerah Pelajar Mithali 2009. Anugerah disampaikan baginda Sultan.

Tuanku Abdul Halim turut meminta golongan pendidik, ibu bapa termasuk masyarakat agar melakukan nilai tambah kerana sistem pendidikan masa kini memerlukan perubahan selaras dengan keperluan serta tuntutan semasa.

"Beta juga mahu pihak sekolah mengamalkan budaya sekolah cemerlang secara menyeluruh bagi memastikan kecemerlangan yang dikecapi berterusan," titah baginda. - BERNAMA

Jelajah 2009 : Kem Remaja Islam @ PLS

Membincangkan Isu Remaja dan juga pentingnya berjamaah di bawah tajuk "Kenapa Kita Harus Berjamaah"

Menggunakan segala kemudahan yang ada..

Antara Peserta Muslimin

Peserta Muslimat

Sapa kata tak laku????

Haron dan Imah diarak menaiki motosikal dari masjid ke Balai raya di Kampung Sawah, Sunggala pada majlis kahwin mereka di Port Dickson, semalam.


Bekas tentera temu jodoh ketika kunjungi gerai makan

PORT DICKSON: Doa seorang warga emas berusia 78 tahun di depan Jabal Rahmah, Makkah, supaya dipermudahkan jodohnya, termakbul apabila selamat dinikahkan, di sini semalam, hanya selepas 10 hari menunaikan umrah.

Majlis pernikahan Haron Abdullah dengan guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa), Imah Abd Hamid, 49, berlangsung penuh meriah di Masjid Kampung Sawah Sunggala dengan bekas tentera itu menyerahkan wang hantaran RM3,000.

Selepas majlis akad nikah, Haron yang juga bekas ketua kampung berkenaan serta kini Penasihat Kelab Motosikal Jaguh Port Dickson, membawa isteri barunya menunggang Jaguh diiringi beberapa ahli kelab ke balai raya kampung itu untuk majlis jamuan.

Haron yang kematian isteri pertamanya 25 Januari lalu, berkata ketika menunaikan umrah awal bulan ini, beliau berdoa agar bertemu pengganti isterinya sebelum terpikat kepada Imah yang ditemui di sebuah gerai makan di kampung berkenaan.

“Ketika terpandang Imah, hati berdetik mungkin inilah jodoh saya. Hasil risikan mendapati dia kematian suami sejak dua tahun lalu. Imah juga mengenali saya, tetapi saya tidak pernah nampak dia sebelum ini," katanya.

Bekas tentera itu yang bukan saja masih sihat, malah aktif dalam kegiatan kemasyarakatan di kampung itu dengan memegang jawatan Pengerusi Rukun Tetangga dan Tabika Kemas berkata, selepas berhubungan melalui telefon bimbit, beliau menyuarakan hasrat untuk hidup bersama Imah.

Haron yang mempunyai sembilan anak, 30 cucu dan dua cicit serta Imah yang dikurniakan empat anak hasil perkahwinan masing-masing sebelum ini, dinikahkan oleh imam masjid, Kamaruddin Ibrahim.
-Rujukan di sini

Friday, May 22, 2009

Jelajah 2009 : Isu Semasa @ POLIKU

- Moga pengisian yang diberikan memberi manfaat pada yang hadir dan juga diri saya sendiri..Perkara yang di sentuh ialah isu muda mudi, tanggungjawab sebagai muslim dan juga Isu Palestine.
- Menggunakan Slide Pembentangan " Asyura dan Palestine"
-------------
:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 22 Mei 2009

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin