Saturday, November 29, 2008

Kesederhanaan Razali buat beliau disenangi


BERITA kematian Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail kira-kira 6.30 petang semalam memang mengejutkan. Tiada tanda-tanda ahli Parlimen Kuala Terengganu yang berusia 59 tahun itu akan menghela nafas terakhirnya petang Jumaat di Institut Aminuddin Baki, Genting Highland.

Ini kerana sehingga kelmarin, Allahyarham Razali masih aktif menyempurnakan tugasnya sebagai Timbalan Menteri Pelajaran dengan keutamaan beliau untuk merapatkan jurang pendidikan di antara pelajar bandar dan luar bandar.

Razali juga terkenal dengan kesungguhannya untuk menyelesaikan isu kenaikan pangkat guru-guru yang tertangguh sejak lama dulu. Malah itu adalah antara agenda utama beliau apabila dilantik sebagai Timbalan Menteri Pelajaran pada 18 Mac 2008 selepas menang kerusi Parlimen Kuala Terengganu menewaskan calon Pas, Mohamad Sabu; dan calon Bebas, Maimun Yusuf.

Antara pengumuman minggu-minggu terakhir Razali melaksanakan tugasnya termasuk langkah kerajaan memperkenalkan mata pelajaran Teknik dan Vokasional bermula daripada tingkatan satu hingga tingkatan empat di sekolah di seluruh negara menjelang 2010.

Begitu juga dengan langkah kerajaan memperkenalkan kurikulum baru Sekolah Agama Rakyat yang telah diambil alih oleh Kerajaan Pusat.

Hakikatnya bidang pendidikan amat sebati dengan anak kelahiran Kuala Berang itu. Latar belakang pengajian tingginya menunjukkan bahawa Razali pernah menerima Diploma Pendidikan dari Universiti Malaya pada tahun 1973 dan kemudiannya melanjutkan ijazah sarjana juga dalam bidang pendidikan di University of Birmingham pada tahun 1986 dan 1987.

Pengalaman sebagai seorang pendidik, pensyarah dan Pengarah Bahagian Pendidikan Guru, di Kementerian Pelajaran banyak membantu Razali menjadi seorang pemimpin yang boleh diterima oleh seluruh masyarakat terutama di kawasan Allahyarham bertanding dalam pilihan raya untuk dua penggal berturut-turut.

Memang tidak dinafikan pengalaman tersebut banyak membantu Allahyarham mendekatkan diri dengan masyarakat dan seterusnya menjadi seorang wakil rakyat yang sederhana dan disenangi semua orang.

Ketika menjadi Pengarah Pelajaran Terengganu, beliau sering mengadakan lawatan ke sekolah di awal pagi sebelum memasuki pejabat dan rutin itu diteruskan apabila menjadi Ahli Parlimen Kuala Terengganu selepas pilihan raya umum 2004.

Jiwa pendidik sememangnya tidak boleh dipisahkan dari hati Allahyarham dan motivasi kepada pelajar menjadi salah satu aktiviti untuk memastikan lonjakan pendidikan di Kuala Terengganu khasnya.

Justeru, adalah menjadi visi beliau untuk memastikan nilai tambah dalam pembangunan dan peluang pekerjaan kepada golongan remaja serta belia di samping meningkatkan pendapatan rakyat.

Allahyarham juga pernah memikul tanggungjawab sebagai Pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sejak 2004 hingga awal tahun ini.

Keprihatinan beliau terhadap tanggungjawab peminjam membayar balik pinjaman daripada tabung tersebut amat jelas.

Razali mahu kitaran pinjaman PTPTN berterusan bagi membolehkan lebih ramai peminjam mendapat manfaat. Perkara itu hanya boleh dilaksanakan dengan adanya rasa tanggungjawab di kalangan peminjam untuk melunaskan hutang mereka.

Sebab itu beliau tampil dengan beberapa idea yang agak kontroversi termasuk mencadangkan bayaran pinjaman balik mulai dua bulan dari tarikh pinjaman dikeluarkan serta memperkenalkan caj 3 peratus bagi pinjaman PTPTN.

Bagaimanapun kedua-dua cadangan itu akhirnya ditarik balik selepas menerima bantahan banyak pihak.

Razali juga pernah mencadangkan kepada peminjam yang telah bekerja membayar menerusi kad kredit serta mengesyorkan majikan membayar separuh hutang bekas peminjam yang bekerja dengan mereka.

Biar pun dilihat kontroversi namun hakikatnya niat Allahyarham membentangkan cadangan tersebut hanya satu iaitu supaya peminjam tidak berlengah dan memandang serius setiap sen yang telah mereka pinjam.

Walaupun baru dua penggal berkhidmat sebagai wakil rakyat dan merupakan orang baru dalam politik, namun peranan Allahyarham membangunkan Kuala Terengganu menampakkan hasil.

Kejayaan beliau dalam memperjuangkan pembangunan ekonomi, infrastruktur dan pendidikan bagi memenuhi keperluan masyarakat yang berbilang kaum termasuk Melayu, Cina dan India membuktikan kemampuannya sebagai wakil rakyat untuk semua kaum.

Ini kerana sebagai ibu negeri, pembangunan di Kuala Terengganu yang baru diisytiharkan sebagai sebuah bandar raya perlu dilaksanakan bagi memenuhi keperluan seluruh golongan masyarakatnya.

Nilai tambah dalam bidang pembangunan termasuk infrastruktur sama ada dalam bidang pelajaran dan latihan kemahiran adalah penting dalam usaha melahirkan rakyat yang bestari serta kreatif.

"Apabila rakyat telah memberikan mandat sebagai wakil rakyat, kita seharusnya memperjuangkan hak mereka dengan sebaik-baiknya''. Itu antara pegangan Allahyarham Razali.

Personalitinya yang sederhana dan cukup mesra membuatkan beliau mudah diterima oleh semua golongan masyarakat.

Allahyarham meninggalkan balu Toh Puan Nooraini Lob Yusoff dan lima orang cahaya mata. Semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama orang yang soleh.

---------------------
- Rujukan di sini..
- Saya mempunyai pengalaman peribadi ketika mana menyambut Allahyarham yang datang merasmikan majlis penutup KAGUM Unit Beruniform IPG peringkat Kebangsaan yang dijalankan pada bulan Jun lalu yang bertempat di Hutan Lipur Ulu Bendul..

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Teratak Bonda 29 November 2008

Alhamdulillah


Alhamdulilah..sudah sampai di Teratak Bonda di negeri Kedah..Banyak pengalaman yang diperolehi di Negeri Sabah di Bawah Bayu..akan di kongsi kemudian...

Monday, November 24, 2008

Makluman

Assalamulaikum..
Maaf pada semua rakan yag berziarah..
saya berada di negeri sabah bumi di bawah bayu..
Moga selamat segala aktiviti saya dan sahabat2...

::Dakwah Itu Perlu Hikmah::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Mc D Jalan KK Sepangar 24 November 2008

Friday, November 21, 2008

Sumbangan hebat


Tanpa rakyat sedari.. Orang no 1 negeri kedah..YAB Dato Seri Ustaz Azizan Abdul Razak telah menyuumbang RM 10000 dari gajinya RM 14 000 untuk rakyat.. Tahniah Ustaz!!
Rujuk sini

Thursday, November 20, 2008

Depa Makin Kurang Ajaq!Berhati hati muslimin dan muslimat.

Tuan/Puan ,

Pada 4 Mac 2008 lalu, saya telah menerima senaskah buku kecil berjudul
"Akhirat" yang diletakkan di cermin kereta saya di Wangsa Maju.

Pada mulanya saya menyangka ia adalah sebuah buku agama untuk didermakan kepada orang awam.

Setelah saya membaca isi kandungan buku ini, saya dapati terdapat banyak petikan ayat-ayat Al-Quran dan penerangan yang meragukan serta bertentangan dengan agama Islam dan dikhuatiri boleh menjejaskan akidah masyarakat Islam.

Di sini saya sertakan gambar kulit buku dan muka surat terakhir buku tersebut untuk makluman dan diharap agar tuan/puan akan lebih berhati-hati jika menerima naskah yang seumpama ini di masa akan datang.

Kerajaan telah meluluskan pengunaan perkataan "GOD kepada ALLAH" kepada Kristian untuk penyebaran dakwah mereka di Malaysia. Ini adalah hasilnya...

Mengelirukan orang Islam dan mungkin anak anak kita bakal terpedaya dgn helah mereka.

Buku ini akan diajukan kepada KKDN (Kementerian Keselamatan Dalam Negeri) untuk tindakan selanjutnya.

Sekian. Terima Kasih.
------------
- Kiriman seorang rakan

::Dakwah Itu Perlu Hikmah::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Teratak Bonda 20 November
Teluk Bagan

Sunday, November 16, 2008

Cinta pandang pertama

BALING 15 Nov. - Cinta tidak mengenal usia, Begitulah yang berlaku ke atas pasangan Osman Jusoh, 85, dan Bedah Hashim, 65, apabila cinta pandang pertama mereka membawa ke jinjang pelamin.

Osman dari Kampung Mengkuang Masjid Kuala Pegang dekat sini menganggap pertemuan pertama kali dengan Bedah sebagai unik. Apatah lagi dia merupakan calon lelaki ke- 40 yang berjaya menambat hati Bedah selepas pasangannya itu menolak lamaran lelaki lain.

Hanya Osman lelaki yang diterima sebagai pasangan hidup Bedah selepas wanita itu kematian suaminya, Hamid Che Hat yang meninggal dunia empat tahun lalu.

Bersaksikan tujuh orang anaknya bersama 34 cucu dan sembilan cicit, Osman yang lengkap berpakaian baju Melayu berwarna putih tiba di rumah pengantin perempuan kira-kira pukul 12.30 tengah hari, kelihatan ceria sebelum diiring ke tempat persandingan dengan iringan kumpulan marhaban.

Osman mengambil keputusan berkahwin semula selepas kematian isterinya, Saudah Awang pada tahun lalu.

Pasangan Osman dan Bedah dinikahkan pada 7 November lalu di Masjid Al Ariffin Gua Reban dekat sini oleh imam masjid berkenaan, Ahmad Saidin Ishak.

Osman berkata, dia ditemukan dengan Bedah hasil usaha jirannya dan akhirnya mengambil keputusan untuk memilih wanita yang mempunyai tiga orang anak itu sebagai suri hidupnya.

''Saya gembira kerana anak- anak dan cucu merestui perkahwinan ini," katanya ketika ditemui selepas majlis bersanding di rumah pengantin perempuan di Kampung Charuk Sikin, Kupang, dekat sini.

Menurut Osman, hantaran sebanyak RM3,445 dan sebentuk cincin menjadi ikatan mereka selepas lebih sebulan mengikat tali pertunangan.

Bagi Osman, walaupun usianya telah lanjut, pendengaran dan penglihatannya masih baik dan mampu membaca tanpa memakai cermin mata.

Malah pengantin lelaki itu memberitahu mampu berjalan di hutan tanpa memakai kasut manakala giginya masih kuat.

Sementara itu, Bedah mengakui bahawa dia memilih Osman kerana yakin lelaki itu seorang yang kuat pegangan agamanya dan mempunyai ciri-ciri suami soleh dan bertanggungjawab.

Bedah yang mempunyai tiga anak hasil perkahwinan terdahulu dengan Hamid berharap untuk hidup bersama Osman hingga ke akhir hayat.

Mengenai rancangan berbulan madu, Bedah berkata, dia berhasrat untuk menunaikan ibadah umrah dengan suaminya itu.

Pemain 2009


KETUA JURULATIH: Mohd Azraai Khor bin Abdullah
PEN. JURULATIH: Haji Muhamad Radhi bin Haji Mat Din
PEN. JURULATIH: Ahmad Sabri bin Ismail (Jurulatih Penjaga Gol)
PEGAWAI PERUBATAN: Haji Roslan bin Abdul Jalil
PEGAWAI PERUBATAN: Mohd Kamil bin Din
KITMAN: Haji Rashidi bin Haji Ismail
PEGAWAI PERHUBUNGAN: Zahari bin Mat Isa

PEMAIN:
1. Mohd Helmi Eliza bin Elias
2. Victor a/l Andrag
3. Ronny Harun
4. Muhammad Nazmi bin Baharom
5. Mohd Afif bin Amiruddin
6. Shafizan bin Hashim
7. Manopsak a/l Kram
8. Shahrulnizam bin Mustapa
9. Mohd Azrul bin Ahmad
10. Mohd Farizal bin Rozali
11. Ahmad Fauzi bin Saari
12. Mohamad Rozaidi bin Abdul Rahim
13. Samransak a/l Kram
15. Mohd Fadly bin Baharum
16. Mohd Fazliata bin Taib
17. Thirumurugan a/l Veeran
18. Mohd Khyril Muhymeen bin Zambri
19. Rafiz bin Abu Bakar
20. Khairul Helmi bin Johari
22. Muhammad Al-Hafiz bin Hamzah
24. Mohd Faizal bin Abu Bakar
25. Abdul Hadi bin Abdul Hamid
26. Mohd Sabre bin Mat Abu
27. Baddrol bin Bakhtiar
28. Muhammad Shafiq bin Jamal

1,000 ziarah makam Imam Bukhari sehari

SAMARKAND (Uzbekistan) 15 Nov. - Kira-kira 1,000 pelawat, termasuk bukan Islam dari seluruh dunia, menziarahi makam ulama hadis terkenal Imam Al-Bukhari di sebuah kampung bernama Khartang di sini.

Sejarawan tempatan Abdul Ghani Mukmin berkata, bangunan berbentuk empat segi berhiaskan arca di kawasan asal makam Imam Al-Bukhari yang ada sekarang telah dibina oleh kerajaan Uzbekistan pada 1997 dengan pembiayaan kerajaan Iran.

"Ia dibina 1,225 tahun selepas kematian Imam Al-Bukhari," katanya semasa ditemui di kompleks Imam Al-Bukhari di sini.

Beliau berkata, kompleks itu dibina selepas Uzbekistan mencapai kemerdekaan daripada Soviet Union pada 1991, yang sebelum itu mengharamkan umat Islam menunaikan solat di masjid dan menziarahi kawasan perkuburan.

Kompleks Imam Al-Bukhari, yang menggunakan seni bina Uzbekistan, dirasmikan pembukaannya pada 23 Oktober 1998. Bagaimanapun, kebanyakan pengunjung hanya dibenarkan melawat bangunan itu sahaja, manakala makam asal Imam Bukhari yang terletak di bawah bangunan berkenaan, hanya boleh diziarahi dengan melalui satu pintu khas setelah mendapat keizinan daripada pihak berkuasa yang bertanggungjawab mengurus kompleks itu, kata beliau.

Selain makam ulama terkenal ini, kompleks berkenaan mengandungi Masjid Al-Bukhari dan sebuah muzium yang mempamerkan kitab suci al-Quran dari beberapa negara Islam.

Nama sebenar Imam Al-Bukhari ialah Abu Abdullah Muhammad ibn Ismail al Bukhari. Beliau dilahirkan pada tahun 194 Hijrah, bersamaan 810 Masehi di Poyikent, sebuah kampung di Bukhara.

Abdul Ghani berkata, mengikut sejarah, sejak kelahirannya, Imam Al-Bukhari tidak memiliki daya penglihatan, sehinggalah beliau berusia dua tahun.

Apabila mencapai usia enam tahun, beliau mampu menghafaz seluruh kitab suci al-Quran dan ulama besar ini menetap di Arab Saudi selepas menunaikan ibadah haji ketika berusia 16 tahun bagi mengumpul dan menyusun hadis mengikut urutan asalnya.

Imam Al-Bukhari mengambil masa 40 tahun untuk mengumpul hadis dan hanya menulisnya setelah meneliti perawi semua hadis terbabit bagi menjamin kesahihannya.

Setelah urusan ini selesai, beliau kembali ke Bukhara untuk mengajar di madrasah.

"Imam Al-Bukhari diperintahkan meninggalkan Bukhara oleh keluarga diraja ketika itu apabila beliau enggan datang ke istana bagi mengajar anak mereka kerana berpegang teguh pada prinsip bahawa bukan guru yang pergi mencari murid, tapi muridlah yang perlu datang kepada guru untuk menuntut ilmu," kata Abdul Ghani.

Ulama hadis ini kemudian membawa diri ke perkampungan Khartang dan menghembuskan nafas terakhir di sana pada tahun 256Hijrah, bersamaan 870 Masehi.

"Kata mereka (penduduk kampung berkenaan) selepas beliau dimasukkan ke liang lahad di Khartang, seluruh kampung itu harum dengan bau kasturi untuk beberapa lama dan pada waktu malam, sekitar kawasan kubur beliau diterangi cahaya," kata Abdul Ghani.

- Bernama
Rujukan di
sini

Saturday, November 15, 2008

Bawa slip UPSR ke pusara

PAUH – Seorang murid Sekolah Rendah Kebangsaan Jelempok menunaikan impian arwah ibunya untuk memperoleh 5A dalam semua subjek pada Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), di sini.

Roshida Din, 44, meninggal dunia akibat jangkitan kuman pada paru-paru meninggalkan Massayu Amirah Abd Karim, 12, di saat anaknya itu hampir menduduki peperiksaan tersebut. Massayu ketika ditemui berkata, dia gembira bercampur sedih dengan keputusan cemerlang yang diperolehnya namun dia tetap bersyukur kerana semua ini berkat doa arwah ibunya sebelum meninggal dunia.

“Arwah emak berpesan walau bagaimana cara sekalipun, saya mesti memperoleh keputusan 5A dalam semua subjek dan mulai saat itu, saya bersungguh-sungguh untuk mendapatkannya.

“Kenangan ini tidak dapat dilupakan dan perasaan sedih tetap ada kerana melihat rakan-rakan menunjukkan keputusan kepada ibu masing-masing tetapi sebaliknya saya ke tanah perkuburan untuk menunjukkan keputusan dan meluahkan segala-galanya di sini.

“Arwah sempat berpesan supaya buat elok-elok dan dapatkan 5A untuknya dan mulai saat itu, saya tanamkan amanah emak kuat-kuat dan berusaha mendapatkannya,” katanya.

Massayu berkata, walaupun umurnya masih muda untuk menghadapi semua ini, semangatnya tetap membara kerana masih mempunyai ayah dan nenek yang banyak memberi galakan dan sokongan kepadanya.

Malah, setiap kali pulang dari sekolah, dia akan singgah untuk menziarahi pusara ibunya.

Menurut anak kedua dari tiga beradik ini, arwah pernah menyuarakan hasrat untuk membuat kenduri jika dia mendapat keputusan cemerlang.

“Walau apa pun dugaan melanda, kita perlu tabah dan cuba tunaikan amanat dan harapan ibu bapa kerana mereka sememangnya menanti kejayaan kita,” katanya kepada Sinar Harian.

Massayu ditemui pada majlis penyampaian keputusan UPSR, pada majlis itu juga seorang dermawan, Jamil Ismail, 57, memberi sumbangan kepada murid yang mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR.
-------------------------------
- Buka link ini
- Tahniah kepada semua anak melayu Islam yang berjaya.. Moga dapat berbakti kepada agama, bangsa dan negara..

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 15 November 2008

Friday, November 14, 2008

Salamat Bersara wahai Bunda

Moga terus berjuang...


Assalamualaikum wtb Salam perjuangan

Hari ini merupakan hari terakhir bertugasnya emak saya, Hjh Habesah Bt Hj Omar Sebagai seorang pendidik, beliau bersara pilihan pada tahun hadapan. Hampir 30 tahun bertugas sebagai guru, emak hanya pernah mengajar di dua sekolah sahaja. SMK Seri Gunong, di Anak Bukit (Berhampiran gunung keriang) dan juga SMK Tajar hinggalah emak bersara.

Cinta pada Tugas

Graduan Universiti Malaya era 70 an ini amat mencintai profesionnya, pengalaman saya menjadi anaknya adalah bukti. Saban minggu setiap hari minggu, mak akan buat kelas tambahan untuk anak didiknya secara percuma..Paham-pahamlah sekolah kampung, kesedaran “untuk mengaji” masih kurang. Kadang2 yang hadir hanyalah 7 , 8 orang. Mak tak putus asa, ubah strategi, setiap kali kelas tambahan pada hari cuti, mak akan buat sarapan pagi untuk anak muridnya(termasuk juga anak di rumah), kadang2 bihun. nasik lemak dan sebagainya. Alhamdulillah, ada peningkatan kehadiran.

Menyantuni anak didik.

Sedari kecil, saya sentiasa di bawa emak ke sekolahnya jika ada aktiviti. Pernah juga di bawa ke UUM dan Bukit Hijau, Kem Bina Semangat untuk pelajarnya. Apa yang saya perhatikan, emak amat mudah di dekati muridnya..Mungkin kuncinya pada senyuman mak.. Mudah tersenyum.. selalu tersenyum..dan feeling bila melihat filem sedih.. hatta dalam ic mahupun lesen memandu pun gambar mak tersenyum.. Saya pernah tanya masa kecil dahulu.. “awat kat ic mak cek tengok gambaq mak senyum”, mak jawab. “Dulu mak orang susah..payah nak rasa ambik gambaq..jadi gambaq tu kena bagi jadi la..”

Ya, mak mudah tersenyum..amat disenangi rakan2 sekerja..jika ada majlis di rumah.. maka berbondong2 lah rakan-rakannya datang.. ini kerana mak pandai menyantuni rakan sekerjanya..jika tak, masakan mereka boleh datang pada hari cuti, baik berehat bersama keluarga saja. Kalau hari raya, bermotor2 anak didiknya datang ke rumah..Teluk bagan ke Tajar bukannya dekat.. Hampir 20 km.. Tak kira lelaki dan perempuan sanggup datang untuk jumpa cikgu mereka ni..seperti biasa, mak akan tersenyum dan terus akan memasak..

Saya membuat penilaian, mak berjaya membina satu “bangunan muamalah” yang baik dengan anak didiknya..Maka mereka mudah di lentur dan didik serta di beri teguran.. tugas guru mengajar.. yang terbaik.. namun lebih dari itu sebenarnya, membentuk anak bangsa menjadi manusia..

Menjadi “Manusia”

seringkali ikut mak ke pasar malam, pasti aka nada peniaga yang memanggil “cikgu, mai la sini..”, anak-anak muridnya. Ada yang menjadi peniaga buah, ikan, daging.. maka dapatlah harga yang istimewa.. Ketika nak ubat penyakit resdung dulu, mak bawa saya dan adik ke salon, oh ada juga anak didiknya yang membuka salon.. Ada yang jadi cikgu..ada yang sambung PISMP..bahkan ketika pulang berhari raya yang lepas, mak dan ayah pergi menziarahi anak didiknya yang bakal menyambung pengajian peringkat PHD di negara uncle sam.. Alhamdulilah..”menjadi manusia anak didiknya”

Tetamu Istimewa

Sempena hari terakhir bertugas ni..Tentulah mak buat jamuan di sekolah dan juga kenduri di rumah.. Sayang.. saya masih berada di sini..belum bercuti.. Beberapa hari yang lepas semasa menghubungi ayah, majlis kenduri persaraan mak akan di hadiri tetamu istimewa bagi keluarga kami iaitu al-Fadhil Tuan Guru dato Dr Haron Bin Din.. Ulama yang hebat..Moga datangnya orang yang tawadhuk dan berilmu ini.. Membawa rahmat juga ke ahli rumah..

Buat mak.. Selamat bersara.. Mak merupakan IBU, GURU, RAKAN, SAHABAT dan pelbagai lagi buat diri cek…

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 13 November 2008
Kota Samarahan

Thursday, November 13, 2008

Asrama Terbuka dan Majlis Hari Raya

Geng2 senior major sains yang datang berziarah untuk mendapatkan kad raya percuma...
Antara sebahagian adik2 usrah yang hadir.."Tak dak duit raya ka?, Kata depa..

Masa jamuan raya pada malamnya

Geng2 sempoi generasi pertama dan kedua PISMP IPTAR
Assalamulaikum dan salam perjuangan…

Satu lagi berita lambat dari saya. nak buat lagu mana, sibuk menghadapi fatrah imtihan dan alhamdulilah dah selesai.. Dalam seminggu lepas cuti raya, asrama anjur la aktiviti asrama terbuka. kalau hampa yang penah sekolah asrama penuh mmg besa la..Ahli setiap kolej kediaman akan berusaha mencantikkan blog masing2 dan kemudiannya dalam masa yang telah ditetapkan, pergilah melawat tempat kediaman yang lain..Maksudnya pergi ke asrama perempuan..

Saya dan roommate..wan nama dia (ridwan).. kami pun kemas la apa yang patut dan hidangla juga kuih2 lebih raya haritu..Mana tau ada tetamu.. Saya dan wan tak pergi asrama perempuan.. Walaupun ramai jejaka yang ambil kesempatan untuk pi.. Walaupun pgram ni bagus.. untuk diri saya, saya tidak melihat sebarang faedah yang bakal diperolehi..

Ramai juga yang ziarah bilik kami, samada teman2 lelaki dan perempuan.. tak kurang juga bonda2 waden yang masuk ke bilik lalu “terpesona” dengan susun atur bilik kami berdua..Senior saya paling ramai yang datang..Adik2 usrah pun ada yang melawat.. Macam raya betul la..Dan pada yang melawat. Saya hadiahkan sekeping kad raya. Maka ramailah yang hadir..

Sebelah malamnya, jamuan raya.. Bagus juga pgrm mcm ni.. Tambah lagi masa tu sedang mood hendak exam.. Semua tengah speed untuk buat yang terbaik dalam exam…Moga kita semua akan dapat natijah yang baik..Insya Allah..

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 13 November 2008
Kota Samarahan

Wednesday, November 12, 2008

Usik-usik Mat Naim

Dah lepas2 exam ni.. Nak juga lepaskan tension...
Kawan kirim ni.. Panduan bagi nama anak dalam bahasa Jepun

01. Yang pemarah - KEIJI CACIMAKI

02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA

03. Yang bisu - KIETA TADASORA

04. Yang suka makan nasi - NANACHI KASIBANYA

05. Yang suka layan blues - APO NADIKATO

06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI

07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA

08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI

09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI

10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA

11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA

12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI

13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI

14. Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI

15. Yang suka BERSUMPAH - SAIIFOO BAUKARI

Oh..Saranan Timbalan Menteri agama di PATUHI

Ibu tunggal lacur diri kepada rakan sepejabat, sanggup dibayar secara ansuran

oleh Jalal Ali Rahim

GOMBAK: Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) mendedahkan dua ibu tunggal di Pulau Pinang terpaksa melacurkan diri kepada rakan sekerja, termasuk sanggup dibayar secara ansuran, bagi menyara anak mereka.

Seorang daripada mereka bekerja sebagai jaga dan mempunyai enam anak, manakala seorang lagi tukang cuci, terpaksa berbuat demikian kerana kesempitan hidup apabila bekas suami gagal memberi nafkah anak-anak, walaupun Mahkamah Syariah mengeluarkan perintah berkenaan, sejak tiga tahun lalu.

Ketua Pengarah merangkap Ketua Hakim Syarie JKSM, Datuk Ibrahim Lembut, berkata berdasarkan maklumat diperoleh kelmarin, ibu tunggal enam anak itu terpaksa melacurkan dirinya selepas dua bulan diceraikan.

Dia sudah tiga tahun diceraikan dan pada bulan kedua dia mula melacurkan diri kepada rakan sekerja, malah menerima bayaran secara ansuran kerana mahu menyara anaknya kerana gajinya sebagai jaga terlalu kecil.

"Seorang lagi ibu tunggal yang bekerja sebagai tukang cuci juga mengambil jalan sama bagi menyara beberapa anaknya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Isu-Isu Mahkamah Syariah Ke-10 di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini, hari ini.

---------------
- Rujuk di sini
- Jangan di marah.. Kan dato timbalan menteri Jabatan Perdana Menteri (Hal Agama Islam) dalam ruangannya di metro mengizinkan perbuatan ini..

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 12 November 2008
Kota Samarahan

Monday, November 10, 2008

Dagangan mereka di beli Allah

Indonesian hardliner Muslims clash with policemen as the dead bodies of Bali bombers Amrozi and Muklas alias Ali Gufron arrive at Tenggulun village near Lamongan, East Java province November 9, 2008. Thousands of people including some hardliners gathered for the funerals of three Indonesians executed on Sunday for the 2002 Bali bombings, sparking clashes between police and emotional supporters. REUTERS/Beawiharta (INDONESIA)
Indonesian Muslims carry a coffin of Bali bomber Imam Samudra in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

Indonesian Muslims prepare to pray in front of the coffin of Bali bomber Imam Samudra inside a mosque in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

CAPTION ADDITION -- The son (C) of the convicted 2002 Bali bomber Amrozi, Mahendra is comforted by relative at Al Islam boarding school in Tenggulun in the early morning of November 9, 2008 as they hear news that the three Bali bombers have been executed. Three Islamists sentenced to death for the Bali bombings which killed 202 people were executed by firing squad at midnight, local television reported. Amrozi, 47, his brother Mukhlas, 48, and ringleader Imam Samudra, 38, were killed with shots to the heart on the island prison of Nusakambangan off southern Java, TV One television reported quoting an official source. AFP PHOTO/ADEK BERRY (Photo credit should read ADEK BERRY/AFP/Getty Images)

Supporters carry a coffin containing either Mukhlas or Amrozi (unclear) as they arrive at Al Islam boarding school in Tenggulun on November 9, 2008. Grief and religious fervour boiled over into calls for revenge here as two brothers executed for their role in the 2002 Bali attacks were buried amid tight security. A crowd of about 500 supporters briefly clashed with police near the family home of 47-year-old Amrozi -- dubbed the

Indonesian Mobile Brigade Policemen clash with supporters shortly before the funeral of the bodies of Amrozi and Mukhlas in Tenggulun on November 9, 2008. Grief and religious fervour boiled over into calls for revenge here as two brothers executed for their role in the 2002 Bali attacks were buried amid tight security. A crowd of about 500 supporters briefly clashed with police near the family home of 47-year-old Amrozi

Emby Badriyah, center, looks on the coffin of her son, Bali bomber Imam Samudra, arrive at a cemetery in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo)

-------------------
Hukuman ke atas Imam Samudra, Amrozi Nurhasyim dan adiknya Ali Ghufron telah dilaksanakan tengah malam tadi, beberapa kilometer dari penjara dikawal ketat di pulau Nusakambangan island.

“Sekitar pukul 12.15 tengah malam tadi (waktu tempatan) ketiga-tiga mereka yang didapati bersalah iaitu Imam, Amrozi dan Ali menjalani hukuman mati dengan ditembak oleh pasukan penembak,” kata jurucakap Jabatan Peguam Negara, Jasman Panjaitan.

“Hasil bedah siasat menunjukkan ketiga-tiga mereka sudah meninggal dunia,” katanya.

Jabatan Peguam Negara dijadual mengadakan sidang akhbar untuk memberi butiran lanjut…..
------------------------------
Ya Allah.. Dagangan mereka sudah di beli Allah.. Pembeli yang cukup agung.. Harganya juga amat mahal. Bukan Mereka yang letak harga tetapi kerana kualiti dagangan mereka.. Bagaimana pula dagangan ku.. Adakah berkualiti.. Ya Allah.. aku juga impikan Syahid di jalan Mu Ya Allah….

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 10 November 2008
Kota Samarahan

Saturday, November 8, 2008

Buku-buku ku bagi bulan Oktober dan November

Sebuah buku yang bagus anda miliki.. Mengetahui keadaan terkini murtad dalam negara serta isu-isunya..Dihuraikan juga hukum agama.. Juga terdapat sejarah kes2 murtad dalam Malaysia serta keadaan penyelesaiannya.. Karya Ustaz Riduan Md Nor dan ustaz Asri
Satu lagi karya ust Riduan Mohd Nor.. Sesuai untuk bacaan dan dijadikan motivasi untuk anak-anak muda yang cintakan dakwah, tarbiah dan jihad..

Buku yang ditulis oleh CN al-Afghani(Zainon Ismail)..Menceritakan seorang anak kedah yang berjihad di Afghanistan yang mendapat syahid di jalan Allah..

Buku tulisan Dr Arip Kasmo ketika datang berceramah di Dewan Suarah Samarahan.. Methodologi dakwah yang menarik..

Isu utama ialah pelacuran di Kuala Lumpur

Isu utama : Bersumpah dan adabnya dan juga motivasi perkahwinan oleh YAB Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat

Isu Semasa : Orang Melayu
:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 8 November 2008
Kota Samarahan

Thursday, November 6, 2008

Gambar Hari Ini : Kulit Hitam

U.S. President-elect Senator Barack Obama (D-IL) stands with his wife Michelle and their daughters Malia (2nd R) and Sasha as they face supporters at his election night rally after being declared the winner of the 2008 U.S. Presidential Campaign in Chicago, November 4, 2008.Reuters Pictures
U.S. President-elect Senator Barack Obama (D-IL) waves with his daughter Sasha as he comes onto stage holding her hand to speak to supporters during his election night rally after being declared the winner of the 2008 U.S. Presidential Campaign in Chicago, November 4, 2008.Reuters Pictures

U.S. President-elect Senator Barack Obama (D-IL) along with wife Michelle (R) and daughters Sasha and Malia (2nd R) wave during his election night victory rally in Chicago November 4, 2008. Obama captured the White House on Tuesday after an extraordinary two-year campaign, defeating Republican John McCain to make history as the first black to be elected U.S. president. Reuters Pictures


CHICAGO - NOVEMBER 04: Obama supporters react after projections show that Sen. Barack Obama (D-IL) will be elected to serve as the next President of the United States of America during an election night gathering in Grant Park on November 4, 2008 in Chicago, Illinois. If projections are correct, Obama will defeat Republican nominee Sen. John McCain (R-AZ) by a wide margin in the election to become the first African-American U.S. President elect.

A supporter of U.S. President-elect Senator Barack Obama (D-IL) holds up an Obama t-shirt during his election night rally in Chicago November 4, 2008. Obama captured the White House on Tuesday after an extraordinary two-year campaign, defeating Republican John McCain to make history as the first black to be elected U.S. president.Reuters Pictures

U.S. Republican presidential nominee Senator John McCain (R-AZ) stands with his wife Cindy as he delivers his concession speech after US Sen. Barack Obama (D-IL) defeated him during his election night rally in Phoenix November 4, 2008.Reuters Pictures

CHICAGO - NOVEMBER 04: Obama supporters react after projections show that Sen. Barack Obama (D-IL) will be elected to serve as the next President of the United States of America during an election night gathering in Grant Park on November 4, 2008 in Chicago, Illinois. Obama defeated Republican nominee Sen. John McCain (R-AZ) by a wide/narrow margin in the election to become the first African-American U.S. President elect.Getty Images
Republican presidential candidate John McCain concedes defeat in the 2008 presidential election to Democrat Barack Obama during his election night rally at the Arizona Biltmore Resort & Spa on November 4, 2008 in McCain�s home town of Phoenix, Arizona. McCain congratulated rival Obama and called for Americans to unite behind their new leader.Getty Images

U.S. President-elect Senator Barack Obama (D-IL) and running mate Joe Biden (R) embrace following Obama’s speech to supporters during his election night rally, after being declared the winner of the 2008 U.S. Presidential Campaign in Chicago, November 4, 2008.AP Photo
WASHINGTON: Sah! Dalam tempoh lima jam pertama selepas pengundian ditutup - Senator Barack Obama, yang memulakan cabaran dua tahun lalu dengan slogan “Change”, memenangi pemilihan bersejarah Presiden Amerika Syarikat (AS).

Beliau mencipta sejarah sebagai pemimpin pertama daripada kalangan masyarakat kulit hitam untuk mengetuai White House.

AS pernah memiliki senator dan gabenor masyarakat kulit hitam tetapi ini kali pertama seorang menjadi presiden.

Setakat 12.45 tengah hari tadi Obama memperoleh 338 undi pemilih berbanding pencabarnya Senator John McCain yang mendapat 155 undi sehingga pukul 12 tengah hari (waktu Malaysia).

Obama hanya memerlukan 270 undi untuk menang jawatan Presiden.

Dengan kemenangan itu beliau akan mengangkat sumpah dan memasuki White House Januari depan.

McCain sebentar tadi mengaku kalah dalam pemilihan sambil mengucapkan tahniah kepada Obama yang berganding dengan Joe Biden sebagai calon Naib Presiden.

Kemenangan Obama mendapat reaksi positif daripada negara-negara besar dan maju termasuk China yang mengalu-alukan pemilihannya sebagai Presiden AS yang ke-44.

Dengan kemenangan di Florida, Ohio, Pennsylvania, Virginia dan beberapa negeri lain, Obama merekodkan prestasi yang ‘menarik’ untuk mengatasi McCain dengan mudah.

Obama, anak kepada pasangan warga Kenya dan ibunya dari Kansas, mendapat perhatian banyak pihak sejak tahun 2004. Pada tahun itu beliau bertanding kerusi Senat.

Selain laluan cerah bagi Obama, parti yang beliau wakili - Demokrat juga memperlihatkan prestasi baik dengan mampu menguasai majoriti di Dewan Perwakilan dan Dewan Senat - sekali gus mengawal Kongres buat kali pertama sejak 1994.

Bagi pilihan raya anggota Senat, parti Demokrat, yang Obama wakili, juga mencatatkan kejayaan memberangsangkan dengan memperoleh kerusi ketiga daripada penguasaan Republikan, menjadikan majoriti parti itu meningkat kepada 52 daripada 100 kerusi yang diperuntukkan.

Hanya beberapa kerusi dipertandingkan dalam pilihan raya Dewan Senat kali ini.

Di peringkat awal, bagi tempoh kurang sejam selepas pusat pengundian awal ditutup, McCain berada di depan lebih kelebihan lebih 10 undi pemilih.

Obama juga menang besar di Pennsylvania - salah satu daripada tiga negeri kritikal yang menjanjikan undi pemilih terbanyak.

Kemenangan mutlak di Pennsylvania meletakkan Obama di kedudukan kukuh untuk menuju ke White House.

Beliau juga dikatakan memperoleh sokongan besar etnik kulit hitam, kaum wanita dan masyarakat Hispanik.

McCain terus menerima sokongan penduduk kulit putih dan golongan warga kanan.

Jaulah Ke Sobah…

Assalamulaikum wtb Salam Perjuangan

Ternyata pertama kali ke sabah dulu (rujuk di sini), membuatkan hati saya tertarik untuk ke sana semula tahun ini, apatah lagi telah beberapa kali berjanji pada beberapa orang rakan untuk menjejakkan kaki juga ke sana beberapa ketika dahulu.. Satu ketika dahulu (sebelum ke borneo), saya kurang mengenali Sabah, di pemikiran saya, saya hanya kenal Sabah pada isu PBS dan Pairin Kitingan, dan juga bola sepaknya (Olerenshaw, Matlan Marjan, Julius Ating dan juga penjaga golnya yang panas baran). Tak lama lepas tu Sabah saya kenali dengan rancangan survivor dan juga isu pejuang moro yang ditangkap di sabah..

Saya mengambil peluang kali ini untuk berjaulah di Sabah. Memang setiap kali cuti hujung tahun, saya telah memperuntukkan sedikit simpanan saya untuk berjalan-jalan menambah pengalaman dan juga menambah kawan. Selalunya hanya pusing semenanjung berdasarkan ke mana saya rasa nak berjaulah. Tahun ini saya nak ke Sabah..

Insya Allah saya akan ke Sabah bersama keluarga. Tujuan pergi kali ini adalah untuk menziarahi beberapa orang saudara mara (sekampung) yang berada di Sabah samada yang bekerja ataupun yang sudah berkahwin dengan sumandak sabah dan kini tinggal di sana. Sabah menarik pada mata saya kerana pemandangannya. Ingin semula melihat laut yang menghijau dan juga gunung yang terpasak..

Namun bukan itu sahaja tujuan saya ke sana. Harapnya dapat juga berkongsi sesuatu dengan orang-orang sabah. Syukran pada beberapa orang sahabat yang menganjurkan beberapa program untuk saya penuhi di sekitar Kota Kinabalu dan Likas.. Beberapa orang sahabat juga bertanyakan hal yang sama..Insya Allah..Anda boleh hubungi saya, dan jika kena pada masanya, saya boleh hadir ke tempat saudara-saudara. Antara modul pengisian yang dengan izin Allah saya mampu kongsi ialah ;-

Pelajar sekolah Rendah dan Sekolah Menengah
- Modul Anak Soleh sebagai Harta@ Sejarah Kebangkitan Islam @ dan Adakah Kau Lupa.
- Masa yang diperlukan sekitar 2 jam ke 2 1\2 setengah.
- Muhasabah di hujungnya.
- Memerlukan LCD

Mahasiswa
- Modul Adakah kau lupa, Kenapa kita perlu berjaya, Mencari cinta, Valentine, Perjuangan di jalan Allah
- Masa diperlukan sekitar 2 jam
- Muhasabah di hujungnya
- Memerlukan LCD

Tidak ada apa yang lebih... Sekadar perkongsian saya dengan saudara-saudara jika berkesempatan berdasarkan pengalaman yang ada. Saya tidak mengenakan sebarang bayaran cukuplah anda mengambil saya dari tempat penginapan dan menghantar semula apabila program selesai..

Kebanyakkan aktiviti jaulah saya pada sebelah siang, jadi malamnya agak free dan saya rasakan lebih manfaat percutian saya di Sabah dengan berkongsi dengan sahabat2 kesedaran beragama ini. Dan matlamat utama perjuangan saya pada masa ini ialah kesedaran untuk remaja-remaja Islam. XPDC Dakwah saya boleh dirujuk pada link berikut :-

- Siri Jelajah 2007
- Siri Jelajah 2008
- Diari 2008
- Pusat Pengajian Islam IPTAR

Bagi yang nak menghubungi saya, boleh tinggalkan no telefon di shoutbox mahupun di ruangan komen. Dan bagi yang mahukan privacy, boleh email di ustaznazmi@.... (yahoo.com)..Saya tak dapat pamerkan email penuh,,Kena Spam nanti. Berjumpa kita di Sabah…

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 6 November 2008
Kota Samarahan

KBS 5 Kembali..

Tenaga Kerja dan Fasilitator yang menjayakan KBS 4 tahun 2007 yang lalu..

- Kini KBS datang lagi.. Jika anda berminat untuk menyertai.. Boleh hantar adik2 dan sebagainya.. Boleh rujuk link ini..

Wednesday, November 5, 2008

Liqo Aidil Fitri Anak2 Kedah d’Sarawak

oit.Hang main menatang apa tu??
Abg Najib (baju pink muda)...Penggerak liqo...
Ust Afnan (kiri) dan Ustaz Sayuti..
Beratur untuk mengambil makanan

Assalamulaikum wtb Salam Perjuangan

Satu lagi berita lambat dari saya, beberapa minggu yang lalu, di bawah usaha Ust Badi, Abg Najib dan juga Ust Afnan, telah diadakan Liqo Aidil Fitri Anak-anak Kedah di Sarawak bertempat di Matang Jaya. Ramai juga yang hadir, hampir 70 orang. Kebanyakkan terdiri daripada golongan profesionalisme dan juga akademik. Pensyarah, pegawai kerajaan, guru dan juga mahasiswa. Kebanyakkan mereka ini merupakan penggerak dakwah dan juga tarbiah di masjid-masjid tempat mereka tinggal..

Saya bersama abg Adli hadir dan alhamdulilah…makin bertambah rakan dan juga sahabat baru.. Banyak juga yang dibualkan dan yang paling penting.. Seghonok dapat becakap loghat kedah dengan bebas tanpa cover2.. Moga-moga ada lagi program sebegini pada masa hadapan.

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 5 November 2008
Kota Samarahan

Nenek antara 15 ditahan merokok tempat awam


PULAU PINANG 5 Nov. – Seorang nenek berusia 58 tahun menangis teresak-esak meminta dilepaskan setelah ditahan kerana merokok di tempat awam dalam operasi Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang selama tiga jam di sekitar Komtar pagi ini.

Wanita berkenaan, yang ketika itu bersama seorang cucu lelakinya berusia lapan tahun, kelihatan terkejut ketika ditahan oleh pasukan penguatkuasa di Terminal Bas Komtar di sini, dan terus menangis sambil merayu meminta supaya dilepaskan.

Ketua Unit Inspektorat dan Perundangan Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang Idris Mohamad berkata mereka terpaksa mengeluarkan kompaun kepada wanita itu kerana kesalhan melanggar peraturan merokok di tempat awam.

“Kita turut mengeluarkan 14 kompaun akepada mereka yang melanggar peraturan merokok di tempat awam dalam operasi pagi ini,” katanya kepada pemberita selepas operasi itu di sini.

Idris berkata kesemua mereka dikenakan kompaun RM200 dalam tempoh 14 hari bagi mengelak dihadapkan ke mahkamah. – BERNAMA.

---------------

- Macam2 dunia...

Liqo AidilFitri

Abg Syahmi (senior maahad-baju hijau) turut hadir..

Mahasiswa bangun bertanyakan soalan

Saya dan Sobri(berbaju hijau) bersama adik2 maahad yang sudahpun bergelar mahasiswa timur tengah dan juga dalam negara...

Mantan Presiden IMAM(berbaju koko) bersama anak buahnya
Saya, Azzam, Syamsul zaman (hijau), adik syamsul dan juga Fadlain Yadain (MPP UKM)

Berita Lambat dari ku…

Assalamulaikum wtb Salam Perjuangan

Pada hari raya yang ke tiga lalu, bertempat di Sekolah Rendah Islam Darul Ulum (SRIDU) telah diadakan Liqo Aidilfitri Mahasiswa Kedah. Majlis ini didokong sepenuhnya oleh Persatuan Pelajar Islam Kedah (PPK), Persatuan Pelajar Islam Kedah (PPIK) dan juga Persatuan Mahasiswa Darul Aman (PERSADA). Majlis ini bermula sekitar jam 10 pagi dan dirasmikan oleh YB Dato Ir Pahrolrazi Zawawi, Exco Kanan Kerajaan Negeri Kedah. Majlis ini turut di hadiri oleh YB Ustaz Nasir Zakaria, MP Padang Terap, Ustaz Ahmad Yahya, Mudir Madrasah Taklimiah al-Khairiah, Saudara Hafiz Baderuzzaman, Wakil Maaruf Club UIAM, dan juga Presiden penaja PERSADA , saudara Faisal Mustapha.

Rumah saya dekat saja dengan SRIDU, jadi pergi agak lambat. Saya andaikan hampir 250 orang mahasiswa hadir. Pengisian program ialah taklimat, soal jawab, persembahan nasyid dan seterusnya ialah ramah tamah aidil fitri..

Ramai juga warga Maahad yang hadir, tidak kiralah junior mahupun senior saya. Dapatlah bermesra dan bertukar pendapat sesama kami. Terasa ukhwah yang terjalin panjang ini masih berkualiti. Liqo ini juga umpama reunion bagi peserta dan pengendali KBS.. Rakan fasi saya semasa KBS, saudara Azam (Mantan Presiden Ikatan Mahasiswa Madani-IMAM) dari UiTM Arau turut hadir bersama anak buahnya Syamsul Zaman.. Sempat juga bergambar…Moga pertemuan pada hari tersebut memberikan natijah yang baik pada semua yang hadir Insya Allah…

:: Dakwah Itu Perlu Hikmah ::
Mohd Nazmi Bin Abdul Ghani
Markaz Tarbiah Haraki 5 November 2008
Kota Samarahan

Tuesday, November 4, 2008

Sister In Islam Bahagian 1

ISU KONTEMPORARI PENGAJIAN TAFSIR

Satu Kajian Terhadap Sisters In Islam ; Penyelewengan Tafsir Terhadap Ayat-ayat al-Qur’an.

1.0 Pengenalan Sisters In Islam

SIS telah diasaskan oleh Dr. Amina Wadud pada tahun 1988. Ketika itu beliau adalah pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dalam bidang Teologi. Seramai 6 orang wanita muslim yang prihatin terhadap permasalahan wanita telah bersatu hati membentuk jawatankuasa ketika awal penubuhan SIS iaitu Dr. Amina Wadud, Zainah Anwar, Salbiah Ahmad, Sharifah Zuriah, Rashidah Abdullah dan Ros Ismail. Pada tahun 1991, SIS telah didaftarkan sebagai NGO di bawah nama SIS Forum (Malaysia) Berhad di bawah seksyen non profit (tiada keuntungan). Nama SIS digunakan secara komersil dalam urusan penyiaran tetapi mereka menggunakan nama syarikat bagi urusan rasmi. [1]

Pada asalnya SIS dikenali sebagai Puteri Islam. Memandangkan gerak kerja mereka melewati sempadan negara hingga ke negara barat, mereka telah bersepakat untuk menamakan Puteri Islam sebagai Sisters In Islam supaya tampak lebih global. Para wartawan pernah mencadangkan nama Daughter Of Islam sebagai terjemahan kepada Puteri Islam. Nama tersebut pernah tersiar hanya beberapa kali di dalam akhbar, namun SIS lebih menyukai nama Sisters In Islam.[2]

SIS ditubuhkan atas persepakatan golongan professional wanita yang banyak terlibat dengan permasalahan wanita seperti ibu tunggal. Oleh kerana pada ketika itu belum lagi wujud pertubuhan wanita yang membela kaum wanita dan menegakkan hak-hak mereka, pengasas SIS rasa bertanggungjawab untuk mewujudkan pertubuhan tersebut. Antara sebab-sebab utama tercetusnya idea penubuhan SIS ini ialah : [3]

a. Apabila banyak rungutan daripada wanita tentang kes-kes yang tertangguh dan tidak mendapat keadilan yang sewajarnya daripada Mahkamah Syariah khususnya dalam hak-hak wanita berkaitan undang-undang kekeluargaan Islam.

b. Beberapa persoalan yang timbul melibatkan diskriminasi gender, keganasan rumahtangga dan sebagainya yang difokuskan kepada keutamaan dan pembelaan ke atas wanita.

Penubuhan SIS di dorong oleh pertubuhan wanita yang bertapak di Indonesia yang dikenali sebagai RAHIMA. SIS secara tidak langsung mengikut acuan yang telah dibentuk oleh RAHIMA sebagai asas bagi memulakan gerakan wanita di Malaysia. Berbekalkan keyakinan dan keazaman, SIS berjaya menggerakkan pertubuhan tersebut hingga ke hari ini. Mereka kini semakin mendapat kepercayaan samada masyarakat Malaysia mahupun antarabangsa. Suara mereka kini semakin lantang mempertahankan hak-hak wanita supaya wanita tidak dizalimi dan dianiayai.

Bagi bahagian projek pula, SIS mempunyai 4 bahagian dan setiap bahagian mempunyai seorang pegawai yang bertanggungjawab untuk melaksanakan tugas yang telah diamanahkan. Bahagian tersebut meliputi : [4]

a. Bahagian Penyelidikan

Di bahagian ini, pegawai tersebut bertanggungjawab untuk menjalankan kajian mengenai isu-isu semasa yang menyentuh tentang hak-hak wanita. Kajian tersebut dilakukan mengikut metodologi kajian yang telah ditetapkan oleh SIS. Dalam kajian tersebut SIS tidak mengenepikan pendapat Sarjana Islam Moden dan hasil tulisan Ulama’-Ulama’ terkini. Hasil kajian tersebut akan disiarkan di dalam akhbar, kertas-kertas persidangan, diskusi ilmu sesama ahli dan sebagainya.

b. Bahagian Pendidikan Awam
Bahagian Pendidikan Awam bertanggungjawab untuk mengadakan latihan kepada ibu-ibu tunggal, wanita dan sasaran akan datang ialah remaja yang terdiri daripada pelajar-pelajar sekolah. Latihan tersebut berbentuk forum, diskusi, bengkel, seminar dan kem motivasi. Sasaran akan diperkenalkan tentang undang-undang kekeluargaan dan undang-undang lain yang berkepentingan.

Selain itu sasaran juga diterapkan nilai-nilai kepimpinan supaya mereka dapat meneruskan kehidupan dan mampu merancang aktiviti-aktiviti yang berfaedah. Pendedahan ini terbukti berjaya mewujudkan kesatuan dan kekuatan di kalangan wanita-wanita yang teraniaya.

c. Bahagian Advokasi dan Pembaharuan Undang-undang

Pegawai yang bertugas pada bahagian ini bertanggungjawab sepenuhnya pada aspek undang-undang kekeluargaan dan yang berkaitan. Beliau perlu mengenalpasti klasifikasi undang-undang, impak pelaksanaan sesuatu undang-undang dan cara pembelaan sekiranya menghadapi tindakan mahkamah. Beliau menjadi rujukan kepada mana-mana individu yang bermasalah untuk mendapatkan khidmat nasihat dan prosedur undang-undang.

Selain itu, bahagian ini juga bertanggungjawab untuk mengendalikan “Undang-undang dan Anda” Akhbar Utusan Malaysia pada setiap hari Jumaat. Setiap persoalan yang ditimbulkan oleh pembaca sekiranya mudah, akan dijawab terus oleh pegawai berkenaan. Sekiranya solan tersebut agak sukar dan memerlukan penghuraian yang panjang, maka SIS akan mendapatkan perkhidmatan percuma (free service) daripada pakar undang-undang.

d. Bahagian Sumber dan Perpustakaan

Untuk bahagian ini, pegawai program diamanahkan untuk menyelenggarakan laman web SIS dan e-mail. SIS akan sentiasa mengemaskinikan laman webnya supaya pembaca dapat maklumat secara cepat dan segar. Sebarang masalah yang timbul, pembaca dapat menghantar atau mengirimkan soalan tersebut melalui e-mail kepada SIS. Dengan ini, hubungan dua hala secara tidak langsung dapat diwujudkan.

Selain itu, pegawai berkenaan turut ditugaskan untuk menerbitkan buku-buku yang dihasilkan oleh penulis tempatan dan luar negara. Ada ketikanya bahagian ini bertindak sebagai penterjemah kepada hasil tulisan mereka, kerana kebanyakan buku yang ditulis oleh penulis luar adalah dalam bahasa Inggeris. Sekiranya tidak ada hasil tulisan daripada penulis, SIS akan membukukan isi-isi dan kenyataan penting kertas kerja seminar dan forum. Bermula dari peringkat menyediakan bahan penulisan hinggalah kepada proses percetakan adalah menjadi tanggungjawab pegawai berkenaan.

1.1 Objektif utama Sisters In Islam ialah :
1. Menegakkan dan membangunkan satu kerangka hak-hak wanita dalam Islam yang mengambil kira pengalaman dan realiti wanita.
2. Menghapuskan ketidakadilan dan diskriminasi terhadap wanita dengan mengubah amalan-amalan serta nilai-nilai yang menganggap bahawa taraf wanita adalah lebih rendah daripada lelaki.
3. Membina kesedaran awam dan memperbaharui undang-undang serta dasar-dasar mengenai kesaksamaan, keadilan, kebebasan, martabat dan demokrasi dalam Islam.[5]

1.2 Misi Sisters In Islam ialah:

Untuk meningkatkan kesedaran mengenai prinsip-prinsip Islam yang sebenar, prinsip-prinsip yang memuliakan konsep kesaksamaan di antara wanita dan lelaki, berjuang ke arah pembentukan masyarakat yang mendokong prinsip-prinsip Islam seperti kesaksamaan, keadilan, kebebasan dan martabat dalam negara demokrasi. [6]


1.3 Aktiviti Sisters In Islam
a)Penglibatan dalam masyarakat

Masyarakat Islam khususnya wanita perlu diberi kefahaman yang jelas tentang undang-undang dan hak-hak mereka dalam masyarakat. Atas dasar keprihatinan dan tanggungjawab, SIS telah melibatkan diri dalam masyarakat yang pelbagai seperti ibu tunggal, remaja, wanita professional dan golongan pelajar.
b)Perhubungan Antarabangsa

Sumbangan SIS terhadap wanita bukan sahaja di tanahair Malaysia, malah SIS terus melebarkan sayapnya hingga ke serata dunia khususnya negara-negara Islam. Bagi memantapkan misi perjuangan, SIS seringkali mengadakan pertemuan dan perjumpaan dengan aktivis-aktivis kemasyarakatan negara-negara lain seperti Indonesia, Filipina, Singapura, Afrika, Mesir, Jordan, Amerika dan lain-lain lagi.

c)Sumbangan di dalam Media Massa

Sehingga kini, SIS telah mendapat kepercayaan penuh oleh Utusan Malaysia untuk mengendalikan ruangan “Undang-Undang dan Anda” pada setiap hari Jumaat. Sekiranya SIS tidak berkesempatan untuk menyuarakan pandangan terhadap sesuatu isu, pihak media sering bertanyakan pendapat SIS melalui telefon. Ini menunjukkan bahawa SIS dijadikan rujukan oleh media dan ini merupakan satu penghormatan yang baik. Di antara akhbar yang sering menyiarkan artikel SIS ialah Utusan Malaysia, Berita Harian, The Star, The Sun dan New Straits Times.

Penubuhan SIS adalah semata-mata atas rasa tanggungjawab dan prihatin terhadap nasib yang menimpa mangsa-mangsa perceraian dan ketidakadilan bagi suami yang berpoligami. Memandangkan pada ketika itu belum lagi wujud pertubuhan yang membela kaum wanita, maka SIS bersama beberapa orang wanita professional telah bersatu hati menubuhkan pertubuhan bukan kerajaan ini. [7]
[1] http : // www.sistersinislam.org
[2] Shadiya Abbas, Peranan Sisters In Islam Dalam Membela Kaum Wanita : Satu Tinjauan Dari Sudut Aqidah, Latihan Ilmiah Sarjana Muda Usuluddin, Sesi 2002/2003, hlm. 38
[3] Ibid, hlm. 39
[4] Ibid, hlm. 41-42
[5] Ibid, hlm. 44-45
[6] Ibid, hlm. 47
[7] Ibid, hlm. 50-52

Saturday, November 1, 2008

Saya kagum padanya..

Mungkin kelihatan terlalu optimistik, tetapi itulah kekuatan PTS Millennia Sdn. Bhd. Motto yang digunakan bagi tahun 2008 sehingga seterusnya iaitu “Hanya yang BESTSELLER sahaja” adalah salah satu cabaran baru (daripada sekian banyak cabaran) pengurus PTS Millennia Sdn. Bhd. kepada seluruh jentera produksi PTS Millennia Sdn. Bhd. Mencabar tetapi menarik.

Maka, sebagai menyahut cabaran itu, editor perolehan sentiasa berusaha dalam memastikan produk yang dihasilkan mencapai piawaian “Hanya yang BESTSELLER sahaja“. Walaupun kadangkala ia menambahkan bebanan tugas yang sedia ada tetapi selepas melihat hasilnya, kepuasan yang dinikmati, luar biasa sifatnya.

Namun, setakat hari ini, ada satu buku yang cukup mencabar keupayaan dan pengalaman saya. Buku yang saya tidak sabar-sabar untuk rasakan kepuasannya apabila sudah siap diterbitkan nanti. Buku itu adalah Kepimpinan Gaya Nabi; Biografi Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Haji Nik Mat.

Sudah banyak yang dilaburkan oleh PTS, sudah banyak tenaga yang saya curahkan secara peribadi dan sudah terlalu lama ramai orang menanti lahirnya sebuah buku yang benar-benar konstruktif menganalisis gaya kepimpinan seorang tokoh pemimpin ulama Malaysia yang dikenali sebagai Tok Guru Nik Aziz ini. Tidak saya nafikan, ada beberapa buku biografi beliau yang sudah lama ada di pasaran. Namun, buku yang ada itu lebih banyak menyentuh aspek spiritual beliau sebagai seorang tokoh agama. Kali ini, sudut perbincangan yang akan ditampilkan melalui buku ini agak berbeza, sudut kepimpinan yang diasosiasikan dengan teori kepimpinan Nabi Muhammad s.a.w. Inilah satu aspirasi idealistik seorang editor dan penulis (Puan Habibul Izzah Ahmad) yang pastinya bukan mudah untuk direalisasikan.

Oleh sebab itulah, proses penghasilannya bukanlah mudah. Bermula daripada usaha peribadi penulisnya (Puan Habibul Izzah Ahmad) menelusuri jejak tokoh ini sejak tahun 1997 (catatan peribadi penulis yang terlalu banyak untuk dicoretkan di sini. Mungkin lain kali sahaja) sehinggalah kepada berkampungnya kami selama seminggu di Pulau Melaka sehingga kini. Terbaru, kami baru sahaja menemuramah anak saudara kepada Tok Guru Nik Aziz iaitu Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, Pesuruhjaya Pas Pahang. Daripada perbincangan kami dengan tokoh ini, banyak maklumat yang kami dapati mengenai Tuan Guru Nik Aziz. Maklumat-maklumat itu nanti akan kami kongsikan bersama pembaca di dalam buku biografinya. Namun, satu maklumat yang menarik dan ingin dikongsi bersama di sini adalah mengenai ayahanda Tuan Guru Nik Aziz iaitu Tok Guru Nik Mat.

Pembinaan kualiti peribadi Tok Guru Nik Aziz sebenarnya bermula dengan kekuatan dan keteguhan peribadi Tok Guru Nik Mat dalam aspek agama. Diceritakan oleh Dato’ Tuan Ibrahim, Tok Guru Nik Mat cukup menjaga soal pembinaan kualiti diri dalam aspek agama pada 18 orang anak-anaknya (beliau mempunyai empat orang isteri). Jika ada di antara anak-anaknya ataupun cucu-cucunya yang melakukan kesalahan (contohnya seperti meninggal solat), mereka akan ditegur dengan tegas namun bagi ibu mereka, mereka akan dipukul. Inilah satu pendekatan yang unik oleh Tok Guru Nik Mat. Jarang-jarang kita dengar pendekatan didikan seperti ini hari ini.

Banyak lagi kisah menarik mengenai pendidikan keluarga daripada Dato’ Tuan Ibrahim melibatkan Tok Guru Nik Mat. Semuanya akan dikongsikan bersama pembaca di dalam buku Kepimpinan Gaya Nabi; Biografi Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Haji Nik Mat.

Nantikan lebih banyak lagi cabaran yang kami lalui dalam kembara menelusuri kisah seorang tokoh pemimpin nusantara ini. Semoga usaha ini mendatangkan manfaat kepada kita semua dalam perjuangan memandaikan bangsa.

Hasil Perkongsian :

Mohd Ikram Mohammad Nor Wazir
Editor Kanan
PTS Millennia Sdn Bhd
------------------------
Maklumat lanjut
di sini.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin